donderdag 29 januari 2009

Zwart of wit, want grijs bestaat niet...

Er is in Antwerpen weinig te beleven op nieuwsvlak, en dan gaat een mens al eens grasduinen op enkele fora die door Antwerpenaars op het internet zijn geplaatst. Men gaat al eens wat dieper in op uitspraken die bepaalde politici hebben gedaan en kijkt eens wat er over de stads- of provinciegrenzen gebeurt en welke impact dat heeft op Antwerpen.
Laten we beginnen met de fora. Daar bestaan blijkbaar maar twee kleuren: zwart en wit. Van enige grijsnuance is er geen sprake. Enkele voorbeelden?

De Joodse gemeenschap heeft twee populaire fora in Antwerpen: Joods Actueel en het Forum der Joodse organisaties. Beiden verkondigen een beetje dezelfde boodschap, zij het de ene wat genuanceerder dan de andere, maar toch... er is inderdaad slechts een wit-zwartkeuze: Ofwel ben je het eens met hun standpunt en hun berichtgeving, ofwel ben je een anitsemiet.

Langs Islamitische kant bezocht ik twee fora, die van VOEM en die van de AEL. Ook daar heb je weinig keuze. Of je geeft ze gelijk, of je bent een racist. Een tussenweg bestaat niet. Wanneer er na een betoging rellen uitbreken is dat onze schuld, want de jeugd loopt verloren, wordt racistisch behandeld, enz...

Dan heb je de fora van de typische drukkingsgroepen. Ook hier heb je maar twee keuzen:


  • De Oosterweelverbinding komt er niet, of door Uw schuld gaan duizenden mensen sterven.

  • Het stadspark, daar mag niet aan geraakt worden, of je bent een geschiedenisbarbaar.

  • Erasmus- en Stuyvenbergziekenhuis moeten blijven, of "de arme mens" kan nergens meer terecht.

Zonder dat deze mensen het (misschien) niet beseffen zijn ze allemaal een beetje extremist. Er is zo een houding, en ik weet niet of dat typisch is voor Antwerpen, van "ikke en de rest kan stikke".

Bij onze politici is het geen haar beter. De ene sympathiseert met Israƫl, de andere gaat vooraan in een stoet van de Moslims lopen. Na de dramatische gebeurtenissen in Dendermonde stelt de CD&V zich vragen over de veiligheid van de kindercreches, iets waar ik in een vorig column al voor vreesde.

Gelukkig heeft iedereen recht op een eigen mening, maar... tussen zwart en wit zitten er een oneindig aantal grijsnuances, waar spijtig genoeg weinig of geen rekening mee gehouden wordt.

Enfin, 'k ben weer aan 't zagen zeker?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten