dinsdag 13 januari 2009

Dewinter krijgt boemerang in eigen gezicht...

“Vanavond vindt in de Antwerpse gemeenteraad een spoeddebat plaats over de onlusten na de AEL-betoging op 31 december . Het juiste debat op het juiste moment, want deze kwestie raakt de fundamenten van de democratie”, zo besloot Lex Moolenaar zijn editoriaal in Gazet van Antwerpen eergisteren. Toch was de publieke belangstelling voor die extra gemeenteraadszitting gisterenavond niet bijzonder groot. Er was zelfs minder volk dan gewoonlijk, al is er altijd wel een actiegroep die voor het begin van de gemeenteraadszitting komt protesteren aan de pui van het stadhuis en vervolgens de debatten komt bijwonen.

Patrick Janssens vervulde zijn rol als burgervader weer eens met verve door voorafgaand aan het debat erop te wijzen dat op de gemeenteraadsbanken nogal wat ervaringsdeskundigen zitten inzake betogingen. “Men herinnert zich foto’s van sommigen die er gemaskerd bij liepen in betogingen, en intussen gemeenteraadslid zijn. Tot het establishment behoren.”
Dewinter schuifelde ongemakkelijk op zijn gemeenteraadsbankje, maar zou later de door hem uitgegooide boemerang nog in zijn gezicht terugkrijgen. Het VB had de extra gemeenteraadszitting gisterenavond aangevraagd, maar andere partijen hadden zich daarbij aangesloten. Dewinter mocht als fractieleider van de grootste oppositiepartij als eerste het woord nemen, en hij herhaalde min of meer zijn nieuwjaarstoespraak op de nieuwjaarsreceptie van het VB-Antwerpen: de burgemeester had die 31ste december (als na een AEL-betoging een aantal jongeren richting centrum van de stad trokken en onderweg autoruiten en een winkelruit sneuvelden, red.) geblunderd, de ordehandhaving was een miskleun geweest… Het was meer dan een inschattingsfout vanwege de burgemeester en de politie, het was het gevolg van het pamperbeleid van het stadsbestuur, de SP.A die haar nieuwe kiezers zoekt bij de allochtonen en hen niets in de weg durft te leggen... De allochtonen hebben niet alleen het recht om te betogen, ze hebben ook het recht om te vetrekken… Bleef de grondtoon dezelfde, Dewinter lette wel op zijn woorden. Vorige week woensdag verwees hij de AEL om te betogen naar de omgeving van het stort van de Hooge Maey, nu sprak hij enkel over het havengebied. Daar ligt wel de Hooge Maey, maar Dewinter bespaarde zich de verontwaardiging van de andere gemeenteraadsfracties door niet uitdrukkelijk te verwijzen naar de stedelijke stortplaats voor vuilnis en ander afval.

Voor het VB sprak enkel Dewinter, bij de meerderheidspartijen SP.A, CD&V en Open VLD namen naast de fractieleiders (Jo Vermeulen, Suzette Verhoeven, Annick De Ridder) ook nog anderen het woord (Claude Marinower, Nahima Lanjri, Fauzaya Talhaoui, Bart De Wever…). Iedereen veroordeelde de geweldplegingen, maar over een aanpak voorafgaand aan het repressieve hoorden we geen antwoorden. Freya Piryns (Groen!) pleitte voor een stellingname van het stadsbestuur tegen alle geweld in het Midden-Oosten, niet met de illusie dat het geweld daar dan zou stoppen maar als signaal naar de verschillende gemeenschappen in Antwerpen. Ze werd weggehoond door Jurgen Verstrepen en anderen (“Groen! zal het conflict in het Midden-Oosten regelen met een fax naar daar te sturen”, schamperde Verstrepen.) Dewinter was duidelijk ook niet gediend met dergelijke “naïeve” vredesboodschappen. Hij heeft voor dit soort situaties een spreuk in het Latijn van buiten geleerd. Sic vic pacem para bellum. "Wie vrede wil, moet klaar zijn voor oorlog." Dewinter kreeg het al evenzeer op zijn heupen als Fauzaya Talhaoui (ex-VlaPro) voorstelde de rol van de straathoekwerkers op te waarderen die nog in contact staan met onze ‘verloren’ jeugd. Bart De Wever (N-VA) wees Dewinter terecht dat het stadsbestuur helemaal geen pamperbeleid voert voor allochtonen. De Wever verwees daarbij naar de “dresscode” van het stadspersoneel (het hoofddoekenverbod voor publieke functies, red.), de discussie over het halal-vlees in het stedelijk onderwijs, het verzet tegen positieve discriminatie bij aanwervingen… We geven De Wever niet dikwijls gelijk, maar deze keer had hij wel gelijk.

Wie ook overschot van gelijk had, was Claude Marinower (Open VLD). Die bekritiseerde in zijn laatste tussenkomst Dewinter die gejammerd had over de anti-Joodse en racistische slogans bij de AEL-betoging. Dewinter vroeg zich af hoe erg de Joodse gemeenschap zich daarbij wel niet moet gevoeld hebben… Marinower wees erop dat een vroegere buur van Dewinter op de gemeenteraadsbanken, Wim Verreycken, nog voorgesteld heeft om de Generaal Drubbelstraat in Berchem te herbenoemen in de Ward Hermansstraat (een straat waar een Joods weeshuis is gevestigd, ontstaan voor de opvang van wezen omwille van het nazi-regime, zou daarmee de naam krijgen van de stichter van de Algemene SS-Vlaanderen, red.). Een andere partijgenoot van Dewinter in de Antwerpse gemeenteraad (Christel Crauwels, red.) sprak over allochtone jongeren “die als ratten uit de riolen kropen”, een beeld ontleend aan de antisemitische nazi-film Der Ewige Jude. Dewinter zelf paradeerde op de Antwerpse Grote Markt met Jean-Marie Le Pen die de Holocaust maar een detail in de geschiedenis noemde en zat amicaal met Bruno Gollnisch in een debat vier dagen nadat de Fransman als universiteitsprofessor geroyeerd werd omwille van zijn negationistische uitspraken. Roeland Raes mag actief blijven binnen het VB terwijl je toch geen gerechtelijke uitspraak nodig hebt om te oordelen over iemand die twijfelt aan de systematiek en de omvang van de Jodenvervolging. Een cameraman van de Duitse televisie werd in Ronse door VB’ers in elkaar geslagen bij een VB-betoging…
Neen, Dewinter is de laatste die recht van spreken heeft als hij zich bezorgd toont over het Joods leed dat aangedaan wordt met uitspraken en betogingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten