zondag 11 januari 2009

Hoe moet Antwerpen omgaan met de AEL...

Blijkbaar is deze vereniging niet populair bij de autochtone bevolking in Antwerpen. De beweging wordt - onder veel meer - verweten dat ze geen verantwoordelijkheid wil dragen voor de ongeregeldheden die in de marge van haar acties plaatsvinden. De Arabisch- Europese Liga hitst op in plaats van zich constructief in te zetten voor een betere verstandhouding tussen de gemeenschappen, vinden veel lezers.
De AEL zou zich beter spiegelen aan de joodse gemeenschap in Antwerpen, die nooit voor problemen zorgt en die een uitgebreid palmares van vreedzame manifestaties kan voorleggen. Onze stelling is dan ook dat de Antwerpse joden niet met de vinger mogen worden gewezen voor het beleid van de Israëlische regering. Antwerpen is Jeruzalem niet.
Over de beslissingen van burgemeester Janssens in deze kwestie zijn de meningen meer verdeeld. Sommigen vinden Janssens veel te tolerant tegenover de AEL en schrijven dat toe aan zijn vrees om allochtone stemmen te verliezen. Anderen oordelen dat de burgemeester geen betogingen mag tolereren in de drukke binnenstad. Iemand suggereert om alleen nog manifestaties toe te staan die zich niet verplaatsen, zoals de bijeenkomst die het Forum der Joodse Organisaties zondagnamiddag organiseert in het Albertpark.
Veruit het meest omstreden aspect van deze zaak zijn de voorwaarden waaraan het stadsbestuur de AEL heeft onderworpen om te mogen betogen. Het gaat dan vooral om de verplichting om een lijst in te dienen met honderd, nadien afgezwakt tot vijftig namen van twintigplussers, die gisteren de orde moesten handhaven. De AEL vindt dat een schending van het recht op privacy en van het recht om te betogen. Volgens mij kan het overhandigen van zo’n lijst geen probleem zijn voor een organisatie die niets te verbergen heeft. Het is alleen de vraag of Patrick Janssens de wet overtreedt door deze eis te stellen. Het samenstellen van een lijst met namen van een ordedienst is geen beproefde voorwaarde voor het toestaan van een manifestatie. Want waarvoor moet zo’n lijst dienen? Niet om achteraf eventuele schade op die mensen te kunnen verhalen, want dat is flagrant in strijd met de wet. Is het dan louter een poging tot intimidatie van de AEL? Ik zie het niet zo, volgens mij is deze eis vooral bedoeld als een extra motivatie voor de AEL om alles te doen om de – overigens afgeblazen - betoging van gisteren netjes te houden. Maar nogmaals, het zou best kunnen dat een rechter gehakt maakt van dat argument.
Een positief signaal kwam gisteren van Nordine Taouil, een imam met veel gezag in de moslimgemeenschap. Hij roept op om in de toekomst te betogen zonder geweld en om in de moskeeën geld in te zamelen voor de getroffen kinderen in Gaza. Laten we hopen dat zijn oproep wordt gevolgd, en dat de AEL en het stadsbestuur het eens worden over de modaliteiten van manifestaties in de toekomst, alhoewel het van mij hier mag eindigen. We kennen intussen ieders mening. Het ergste wat Antwerpen kan overkomen, zijn ’wilde’ acties in een drukke binnenstad vol koopjesjagers. Want het is echt meer dan genoeg geweest.

Wat zou het prachtig zijn als de Palestijnen samen met de Israëli’s de Gaza omtoveren tot een ongekende toeristische pleisterplek met prachtige stranden. Ik hoop ooit met snorkel en bril te liggen zonnen op het strand van Gaza, in een gehuurde strandstoel van een Palestijnse bedrijfje met een lekker ijsje van een Palestijnse ijsboer. Geef toe dat het zou prachtig zijn en ik geloof dat het mogelijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten