vrijdag 16 januari 2009

Assisen in een apenland...

Na het arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over de assisenprocedure in België, rijst de vraag welke gevolgen dat zal hebben voor andere assisenzaken in ons land. In Antwerpen is alvast een assisenproces opgeschort, en 's anderendaags terug gestart. In ons land moet een assisenjury gewoon ja of nee antwoorden op de schuldvragen, zonder dat ze hoeft uit te leggen waarom ze dat doet.

Richard Taxquet, die 5 jaar geleden veroordeeld werd voor de moord op PS-politicus André Cools, stapte daarom naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en heeft nu gelijk gekregen. Volgens het Hof kreeg Taxquet geen eerlijk proces.De vraag is nu welke gevolgen het arrest van het Europees Hof zal hebben voor andere assisenzaken in ons land. In Antwerpen is eergisteren een lopend proces alvast tot 's anderendaags stilgelegd.

Het lijkt soms wel of onze rechtstaat in de middeleeuwen is blijven steken. Wetten en rechtspraak moeten met de samenleving evolueren, maar blijkbaar "vergeet" de wetgever dat wel eens. Of is het omdat ze niet bekwaam zijn?

Het is niet de eerste keer dat België een veroordeling oploopt, kijk hier maar eens, en het zal niet de laatste keer zijn als de wetgever onze wetgeving weigert aan te passen aan de Europese wetgeving. We zijn toch geen eiland binnen Europa?

1 opmerking:

  1. Rudy, volgens mij is elk land binnen Europa een eiland en ergens is dat ook wel terecht. Je kan namelijk de evolutie naar een wereldregio niet bespoedigen door een heel volk zomaar ineens van vandaag op morgen andere wetten op te leggen, dan nog genomen in de schoot van een (Europees) instituut dat nog nauwelijks een volkse vinger aan de pols houdt.

    Zolang een volk niet mee is met het zo moderne globalisme, krijg je tegenstrijdigheden tussen koepel en lid en voor landen binnen Europa is dat niet anders.

    Nu, de tijd brengt raad en mits wat gedegen voorlichting, zal uiteindelijk ook 'het volk' inzien dat er meer voor- dan nadelen te rapen zijn binnen een verenigd Europa. Maar eerst moeten de interne wonden gelikt worden van enkele duizenden jaren strijd binnen datzelfde Europa en dat zal nog wel enkele decennia duren...

    Met vriendelijke groet,


    Uw soms politieke dichter,
    Frans Vlinderman

    BeantwoordenVerwijderen