donderdag 15 januari 2009

Spreken is zilver, zwijgen is diamant...

“Ik stoor me aan de selectieve verontwaardiging”, zegt schepen Ludo Van Campenhout. “Hamas heeft intussen al meer dan 6.000 raketten op Israël afgevuurd. Daarover hoor ik niemand. Het spreekt voor zich dat elk burgerslachtoffer er een te veel is, maar de schuld wordt te gemakkelijk bij Israël gelegd. De waarheid, bijvoorbeeld over de aanval op het schooltje van de VN, is complexer. Israël heeft een radarsysteem dat de plaatsen detecteert vanwaar raketten worden afgevuurd. Naar die locaties wordt vervolgens teruggeschoten. Als Hamas raketten afvuurt vanuit een school, dan ligt de schuld minstens mee bij Hamas.”

Ook de term ‘disproportioneel geweld’, die de Israëlische acties opgekleefd krijgen, is de Antwerpse Open Vld-leider een doorn in het oog. “Betekent het dat je tien raketten mag terugschieten als Hamas er tien afvuurt? Het gaat er gewoon om dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen een terroristische organisatie. Israël maakt een fout door de humanitaire hulp niet beter te organiseren, maar de militaire acties zijn gerechtvaardigd. “

Laat dit de persoonlijke mening zijn van Ludo Van Campenhout, Antwerpse Schepen voor diamant en parlementslid voor Open VLD. Gelukkig is dit “Woord van de Redactie” een onderwerp in de webkrant “ANTWERPEN. Stad en Provincie” waarin ik m’n persoonlijke mening verkondig, wars van alle journalistieke regels. Wel, ongeacht de persoonlijke mening van Ludo Van Campenhout, waar hij uiteraard, zoals iedere Belg recht op heeft, lijkt mij dit net “Eén brug te ver”. Ik snap de stelling dat een staat het recht heeft zich te verdedigen wanneer dagelijks diverse Hamas-raketten op het grondgebied worden afgeschoten. Of het antwoord van Israel naar proportie is, laat ik hierbij in het midden.

Wat ik niet snap is dat een Antwerpse Schepen, ongeacht of hij nu “diamant” onder zijn bevoegdheid heeft of niet, openlijk stelling gaat nemen voor Israel. Dat hij als mandataris stelling zou nemen voor de “Antwerpse Joden” in deze zaak is iets anders. Zij waren immers slachtoffer van een poging tot brandstichting na een uit de hand gelopen betoging van de AEL, ongeacht wie verantwoordelijk was voor de rellen.

Het is nu eenmaal zo dat men in Antwerpen rekening houd met zowel de Joodse als de Arabische gemeenschap. Zelfs alle andere allochtone gemeenschappen hebben hier zeker niet te klagen. Met iedere allochtone gemeenschap wordt in Antwerpen rekening gehouden, veel meer dan met de autochtone gemeenschap, want in feite kan er in Antwerpen niets meer gebeuren zonder een allochtoon of multicultureel tintje. Zelfs de burgermeester vindt het erg dat er zo weinig allochtonen aanwezig waren op de nieuwjaarsreceptie op de Grote Markt. Maar ja, die sukkelaars waren niet persoonlijk uitgenodigd, wat wil je dan. Alsof wij dat waren, maar ja, wij kennen Nederlands, wij lezen de krant en de affiches.

Kijk, als wij de Gaza-oorlog niet geprojecteerd willen zien op Antwerpen, is het in de eerste plaats de taak van de gezagdragers om een neutrale stelling in te nemen, ongeacht wat de persoonlijke mening van de politicus of politica zelf is, ongeacht of men blauw, groen, oranje, bruin, of voor mijn part appelblauw-sigarengroen is.

Wij, als Antwerpenaren zonder kleurtje of zonder keppeltje, zijn die rotzooi meer dan beu. Als jullie het echt niet kunnen laten, verover dan de wereld met de Islam, vecht dan voor het “Beloofde Land”, zet dan heel de wereld op zijn kop, maar laat aub Antwerpen met rust. En dat kan best zonder dat één politicus, van welke strekking dan ook, zijn of haar persoonlijke mening gaat verkondigen, hoe eerlijk hij of zij het ook meent. Kijk maar even op de blogs van zowel de AEL als het Joods Forum, beiden leggen de woorden van Van Campenhout in hun voordeel uit, maar wat met de echte “platte” Antwerpenaar? Die is al jaren een tweederangsburger…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten