vrijdag 9 januari 2009

Oorlog op diverse fronten...

Alsof het nog niet genoeg is dat zowel de Arabische als de Israëlische gemeenschap in Antwerpen het front aan de Gazastrook projecteren op of verplaatsen naar de stad Antwerpen, met al dan niet aangekondigde, al dan niet aangevraagde en al dan niet toegelaten betogingen, waarbij vandalisme en het dragen van verboden wapens niet wordt geschuwd, is er nu nog een derde front geopend op het internet.

Zowel de Joden (http://blog.joodsactueel.be) als de AEL (http://www.arabeuropean.org/belgium) hebben de weg naar het internet gevonden om daar een derde front te openen. Vindt men op de blog van Joods Actueel vooral propagandistische en, naar mijn bescheiden mening, nogal oorlogszuchtige taal, dan vindt men op de site van de AEL voornamelijk aanvallen tegen het Antwerpse stadsbestuur en het “net niet” goedpraten van de rellen van vorige week.

Ik ben even gaan kijken op een tool van Het Nieuwsblad, waar het aantal vreemdelingen per nationaliteit gerangschikt staan, en wat blijkt? In Antwerpen wonen exact 867 inwoners uit Israël en 7 uit Palestina. Alle anderen hebben blijkbaar de Belgische nationaliteit aangenomen en zijn bijgevolg Belg. Dat betekent dus dat precies 874 mensen, die destijds hun land verlaten hebben en naar Antwerpen zijn gekomen zich min of meer betrokken partij zouden kunnen noemen. Geen zinnig mens kan toch snappen dat zo’n kleine bevolkingsgroep Antwerpen, hun “gaststad” , nu al bijna twee weken en wie weet hoe lang nog terroriseert met meetings en betogingen?

Er is inderdaad “vrijheid van meningsuiting”, maar ik denk dat we intussen de meningen van beide partijen kennen. Het is echt niet nodig ons daar iedere dag aan te herinneren.

Wat er nu gebeurt in en rond de Gazastrook is erg, heel erg, maar… hebben beide partijen daar geen gedeelde schuld aan? Als iemand uit die streken, die al jaren in Antwerpen woont, wil protesteren, wil oorlogvoeren, wil demonstreren, dan zou hij of zij veel meer respect krijgen mocht hij of zij naar daar gaan en mee in de frontlinie gaan staan. Dat zou pas een heldendaad zijn die veel groter is dan autoruiten, etalages en bushokjes vernielen.

Ik hoop dat na zondag beiden partijen hier in Antwerpen hun zegje gedaan hebben en dat de rust eindelijk weerkeert in deze stad, die ver van het front ligt en geen schuld heeft aan die oorlog daar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten