vrijdag 30 januari 2009

Antwerpenaren ongezonder dan de rest van Vlaanderen...

Een Antwerpse man wordt gemiddeld 76,4 jaar, een Antwerpse vrouw 81,2 jaar. Ze sterven dus twee jaar vroeger dan de doorsnee Vlaming. Vooral kansarmen en allochtonen halen de gezondheidsstatistieken naar beneden.


Het Antwerpse stadsbestuur en het OCMW verzamelden en analyseerden de cijfers met het oog op het uitbouwen van het Lokaal Gezondheidsbeleidsplan.Sommige statistieken zijn alarmerend. Zo telt de Scheldestad tot 10 procent meer sterfgevallen van pasgeboren baby's en geboorteafwijkingen. Vrouwen en mannen sterven er ook vaker dan gemiddeld aan psychische aandoeningen. Bij mannen en jongeren tussen 14 en 25 jaar vinden de dokters opvallend meer kankers terug. Over het algemeen is kanker vooral een probleem bij autochtonen, mogelijk omdat de allochtone bevolking in doorsnee veel jonger is.


Ook wat tuberculose betreft, is de Scheldestad er slechter aan toe dan de gemiddelde Vlaming. Deze grootstedelijke ziekte doet zich vooral voor in bepaalde wijken, met een erg gekleurd bevolkingsprofiel. Vooral de postzones 2060, 2000 en 2030 in het district Antwerpen en Borgerhout scoren gevoelig hoger.


Aids teistert Antwerpen erger dan de rest van Vlaanderen. Vooral bij homoseksuele mannen wordt meer HIV vastgesteld, en bij vrouwen uit Centraal-Afrika. Er bestaan geen correcte cijfers over HIV-besmettingen per wijk, maar de grootste risicogroepen wonen in Antwerpen-Noord, de Luchtbal, Borgerhout, Antwerpen-Centrum en het Kiel.Een derde van de CO-vergiftigingen gebeurt in Antwerpen: vijf jaar geleden deden zich 141 CO-ongevallen voor, met 419 slachtoffers, waarvan vijf met dodelijke afloop. Een aantal buurten kampt met milieuproblemen die invloed hebben op de volksgezondheid. Vooral Hoboken, Wilrijk en het Kiel scoren hoog met bodemverontreiniging.


De schepen van Volksgezondheid, Monica De Coninck (SP.A), is niet verrast. 'We moeten het probleem van de volksgezondheid ernstig nemen, maar laten we niet in paniek raken. Het gaat over gemiddelden. Je moet het buurt per buurt bekijken.' Vooral in de kansarme buurten is de gezondheid er belabberd aan toe. 'Kansarme mensen eten vaak ongezond omdat verse voeding duur is, ze bewegen minder en stellen een bezoek aan de dokter uit. Het is vooral daaraan dat we iets moeten doen', zegt De Coninck.
Een groot probleem is de medische terughoudendheid van allochtonen. De Coninck: 'Zorgwekkend zijn bijvoorbeeld de cijfers over kankerpreventie bij allochtonen. Allochtonen laten zich nauwelijks screenen op borstkanker, deels omdat het bij hen taboe is. We investeren daarvoor al in speciale acties, ook voor andere ziekten zoals screening op diabetes. Maar we moeten nog meer doen.' Daarvoor is er nu het Lokaal Gezondheidsplan, dat met honderd concrete acties de Antwerpenaar gezonder moet krijgen. Op het gebied van levensverwachting scoort trouwens de hele provincie slechter. Vrouwen worden er gemiddeld 82,7 jaar, terwijl het Vlaamse gemiddelde 83 is. Alleen Oost-Vlaamse vrouwen sterven even vroeg, Vlaams-Brabantse vrouwen (83,5 jaar) leven het langst. Voor mannen ligt de Vlaamse gemiddelde sterfleeftijd op 77,8. Daar doet de Antwerpse provincie het met 78 jaar iets beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten