zaterdag 10 januari 2009

Parkeren in Antwerpen....

Een dagje shoppen in Antwerpen is niet goedkoop… alleen al omdat je je auto niet gratis kwijt kan;maar het kan altijd erger.Wie vaak de auto neemt, kan er niet omheen: parkeren wordt steeds duurder. Ook de maximaal toegelaten parkeertijd wordt steeds korter en de parkeerboetes gaan dan weer fors de hoogte in. Daardoor moeten steeds meer automobilisten hun toevlucht zoeken tot de grote parkeergarages in de binnensteden. En die zijn op zijn zachtst gezegd niet goedkoop. Voor een maandelijks abonnement (7 dagen op 7) in de Antwerpse binnenstad moet je al gauw tot 196 euro per maand betalen.


Goedkoop zijn die tarieven niet. Maar in vergelijking met vele andere wereldsteden is dat nog niet zo slecht. Dat blijkt althans uit een studie van commercieel vastgoedexpert Colliers International.


Londen City – 890 euro per maand


Londen, West End – 867 euro per maand


Sidney – 590 euro per maand


Hong Kong - 566 euro per maand


Brisbane – 451 euro per maand


New York – 446 euro per maand


Tokyo – 420 euro per maand


Perth – 394 euro per maand


Stockholm – 388 euro per maand


Dublin – 386 euro per maand




Automobilisten die hun auto kwijt moeten in Londen zijn het slechtst af. In de duurste garage van de Engelse hoofdstad moet je maar liefst 51 euro neertellen om je auto zes uurtjes te stallen. Voor die prijs zit je wel op een boogscheut van het bekende warenhuis Harrods. Het duurste uurtarief staat dan weer op naam van een parking langs Berners Street: ongeveer 9,5 euro per uur.




Door die duizelingwekkende parkeertarieven hoeft het niet te verwonderen dat parkeerplekken een fortuin waard zijn. In veel steden is parkeergelegenheid dan ook uitgegroeid tot een volwaardige vastgoedinvestering. Zo ging vorig jaar in Hong Kong een penthouse van de hand voor 23,65 miljoen dollar. En opvallend: voor elke parkeerplek moest 153.000 dollar worden neergeteld.Ook in New York is het niet anders. Parkeerplekken zijn zo zeldzaam dat ze al gauw worden verkocht voor 255.000 dollar. Daardoor worden ze ook steeds vaker beschouwd als lucratieve vastgoedinvesteringen. Om een idee te geven: een parkeerplek in New York is per vierkante meter even duur als leefruimte.




En wie dacht dat het in Europa zo’n vaart wel niet loopt, is er aan voor de moeite. In Dublin stijgt de waarde van vastgoed meteen met enkele 10.000 euro’s als er ook parkeergelegenheid is. Veel steden gaan ook op zoek naar creatieve manieren om het parkeerprobleem aan te pakken. Zo moet je in zowel Londen als Stockholm een ‘vervuilingstaks’ betalen als je met de auto door het centrum rijdt.De meest creatieve aanpak staat echter op naam van Hong Kong. Wie daar een auto wil kopen, moet eerst bewijzen dat hij al een parkeerplek bezit. Enkel auto’s die niet langer zijn dan 3,4 meter en waarvan de motor niet zwaarder is dan 660 cc, ontsnappen aan die regelgeving.

Reactie: Hopelijk lezen ze op het stadhuis hier in Antwerpen dit artikel niet , of de parkeer-prijzen zullen nog eens de hoogte ingaan...want ook hier is het enkel de "kassa" die telt en niet het parkeerprobleem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten