donderdag 1 januari 2009

Antwerpen in 2008...

Voor deze eerste column van 2009 heb ik het “Woord van de redactie”van 2008 nog eens doorgenomen. Daarbij viel het me vooral op hoe vluchtig hete hangijzers kunnen zijn. De eerste maanden van het voorbije jaar waren verhitte discussies over de hoofddoeken en de vuile straten bijna dagelijks in het nieuws, na de zomer was de Antwerpenaar die thema’s beu en maakte hij zich liever druk over de Oosterweelverbinding, het voetbalstadion en de economische crisis.
De enige constante is dat Antwerpen onophoudelijk het toneel moet of wil zijn van een of ander debat. Typisch. Toch werd dat debat minder dan in voorgaande jaren uitgevochten in de politieke arena. Terwijl de zittingen van de gemeenteraad dit jaar vaak slaapverwekkend waren, stond in de loop van 2008 de Antwerpse burger zelf op. Het begon eind februari met de nieuwe koepelbeweging Antwerpen in Actie, die protest aantekende tegen de manier waarop het stadsbestuur met de bewonersgroepen omgaat. Het burgerprotest kwam in een stroomversnelling na de oprichting in maart van de vzw Ademloos, die samen met stRaten-generaal de fundamenten van het BAM-plan voor de Oosterweelverbinding begon om te zagen. En onlangs nog aanschouwden we de geboorte van een nieuwe actiegroep die zich verzet tegen het plan om het Stadspark te moderniseren. Burgemeester en schepenen kregen in het najaar ook nog weerwerk van het eigen stadspersoneel, dat herhaaldelijk korte stakingsacties organiseerde.
Het jaar eindigde in mineur door een uit de hand gelopen betoging tegen de oorlog in de Gaza. Men vraagt zich af hoe het mogelijk is dat, wanneer er een bepaalde bevolkingsgroep buiten komt, er altijd geweld en vernielingen moeten gepleegd worden. Triestige zaak!
Was 2008 dan zo’n slecht jaar voor Antwerpen? Zeker niet. In het afvalbeleid bijvoorbeeld werd veel vooruitgang geboekt, in die mate zelfs dat de stad Den Haag haar beleid nu spiegelt aan het Antwerpse.
Ook voor de stadsvernieuwing gebeurden er fraaie dingen, vooral in het noorden, waar het hele gebied van het Eilandje tot aan het gloednieuwe park Spoor Noord aan een ware metamorfose begon. De Antwerpse stadsontwikkeling liep zelfs dermate in de kijker dat schepen Ludo Van Campenhout een drietal prestigieuze prijzen in ontvangst mocht nemen.
Maar er hangen ook donkere wolken boven de Antwerpse hemel. De diamantsector verkeert in een crisis, mede als gevolg van een aantal onderzoeken naar frauduleuze praktijken. Gelukkig deed de haven, die andere pijler onder de stedelijke en Vlaamse economie, het zeker in de eerste helft van het jaar schitterend. Mei was zelfs een historische recordmaand. Het aangelegde spaarpotje kan goed dienen om de gevolgen van de crisis op te vangen, want het is duidelijk dat de haven magere maanden - of jaren - tegemoet gaat. Ook op sociaal vlak mogen we onze ogen niet sluiten voor de problemen van de grote stad. Twintig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens, vijfhonderd kinderen zijn in geen enkele school ingeschreven en zeshonderd jongeren bevolken de wachtlijsten van de bijzondere jeugdzorg. Steeds meer mensen kloppen aan bij het OCMW, dat vreest voor een financieel tekort.
Sombere vooruitzichten, zeker in het huidige economische klimaat. 2009, het derde jaar onder het bewind van de ploeg Janssens-II, wordt dus zeker geen sabbatjaar. Gelukkig is er ook heel wat om naar uit te kijken. Zoals definitieve beslissingen over de Oosterweelverbinding en het nieuwe voetbalstadion. Maar ook de oplevering van het MAS, de tweede helft van park Spoor Noord en een nieuwe versnelling in het plan voor de ambitieuze heraanleg van de Scheldekaaien.
We wensen onze lezers en Antwerpen een Antwerpen-vriendelijk, gezond, gelukkig en sprankelend 2009!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten