maandag 5 januari 2009

Het is gedaan...

Het is gedaan... Gisteren hebben de laatste schaatsers de schaatsbaan op de grote Markt verlaten en heeft het reuzenrad op de kaaien zijn laatste omwenteling gemaakt. Einde van het winterdorp in Antwerpen dus.

Vanaf vandaag is het ook gedaan met de kerstvakantie. Schoolgaande jeugd en studenten beginnen aan hun tweede semester en voor de meesten is het vandaag terug werkdag.


Nog maximum één week dus, en alle sporen van de kerstmarkt en het kerstdorp in Antwerpen zijn verdwenen. Antwerpen krijgt haar normale skyline terug. Gedaan met de rommelige, geimproviseerde terrassen op de grote Markt, gedaan met het geklaag van de uitbaters van de vreet- en zuipkramen op de kade, gedaan met de winterkermis.


En nu? Wel, ik hoop dat de plaatselijke bestuurders het ganse kerstgebeuren grondig gaan evalueren én, wat veel belangrijker is, lessen zullen trekken uit deze gewijzigde versie. Want... het enige wat wij gehoord hebben is:



  • Ontevredenheid bij de uitbaters van de vreet- en zuipkramen, die niet tevreden waren met de nieuwe lokatie en openingsuren en slechts een fractie ontvangen hebben van de recette van voorgaande jaren.


  • Ongenoegen op de Grote Markt, omdat overijverige ambtenaren het nodig vonden een overlastboete van 250,- euro uit te schrijven omdat een horeca-uitbater wat sfeer wilde maken met kerstbomen op z'n terras.


  • Blijkbaar één café (om man en paard te noemen "Restaurant Stadhuis") die het ganse voetpad mocht bezetten zonder vrije doorgang, maar dan zonder overlastboete.


  • Een kerstsfeer die op de grote Markt ver te zoeken was.

En waarom allemaal eigenlijk? Omdat enkelingen het de vorige keer nodig vonden om "keet te schoppen"? Wanneer die twintig politiemensen die nu voortdurend over het kerstgebeuren patrouilleren dit vorig jaar ook hadden gedaan, dan waren die onnozelheden niet gebeurd. Wanneer iedere uitbater de verantwoordelijkheid neemt om niet, zoals nu, zo goedkoop mogelijke drank zo duur en zo veel mogelijk te verkopen, was dit ook niet nodig geweest.


Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt kan de volgende kerst in Antwerpen terug een echte Kerst worden. Want zeg nu zelf, en dan denk ik alleen nog maar aan de maandagse beiaardconcerten, er is al zoveel kapot en teloor gegaan in Antwerpen, en dat dankzij het wangedrag van enkelen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten