donderdag 17 december 2009

Windmolens en Zandvlietenaars...

Nog twee dagen gaan onze zogenoemde "vertegenwoordigers" lullen in Kopenhagen over de opwarming van de aarde. Het resultaat kunnen we nu al voorspellen: nul komma nul. Eender welke conferentie komt een eeuw te laat. De laatste eeuw hebben we deze aardkloot zelf naar de verdoemenis geholpen. We dachten dat er geen einde kwam aan de fossiele brandstoffen en we hebben nooit stilgestaan bij de rotzooi die we de lucht hebben ingeblazen. Slechts één zoogdier is in staat zichzelf en anderen te vernietigen: de mens.
Eindelijk is men tot het besef gekomen dat het zo niet verder kan, eindelijk heeft men door dat men op een andere en milieuvriendelijke manier energie zal moeten opwekken. En het gebeurt al, ... met mondjesmaat. Hier en daar ziet men een windmolenpark uit de grond rijzen.
Ook Antwerpen heeft er één, zij het op zéér beperkte schaal, namelijk langs de Schelde-Rijnverbinding. Daar staan zes windmolens van BASF, die in een gedeelte van de energiebehoefte van deze chemiereus voldoen. Het kan beter, uiteraard, maar er is een aanzet.
Maar... en nu komt het, deze windmolens staan op Antwerps grondgebied, en we weten allemaal hoe Antwerpenaars zijn. Inderdaad, ook hier, hoe kan het anders, is er al protest. Molenwieken veroorzaken schaduw, dat is normaal, maar laat daar nu eens vier inwoners van Zandvliet last van hebben. Slagschaduw als ze in de tuin zitten en slagschaduw wanneer ze naar de televisie kijken. Ik kan mij voorstellen dat dit niet prettig is, wanneer men iedere dag die slagschaduw op zijn televisiescherm krijgt.
Maar is dit iedere dag? Neen! Ernstig onderzoek heeft uitgewezen dat deze bewoners, op jaarbasis dan nog, minder dan tien (10) uur slagschaduw hebben. Minder dan tien uur van de 8760 uren die een jaar uitmaken!
Volgens de Europese normgeving mag deze slagschaduw maximum 30 uur/jaar bedragen.
Ik kan er niet over. Zelfs in Zandvliet heeft de Aantwaarpse griep toegeslagen. Ongelooflijk.
Wij in het centrum zitten hier ieder weekend, en dat zijn 72 uren per week, opgescheept met opdringerige en lawaaierige Hollanders. Dat zijn 3740 uur per jaar, en hoor je ons klagen?...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten