vrijdag 18 december 2009

Ondergesneeuwd ontwikkelingsgebied...

Wat zijn we altijd toch trots geweest op de productiviteit en de inventiviteit van de Vlaming. De beste en de slimste werknemer van de wereld. We sturen De Winne de ruimte in, iets waarvan we pakweg 50 jaar geleden niet durfden dromen, De Crem stuurt 2 man en een paardendenkop naar Afganistan om ze daar eens te gaan leren hoe het moet, we leveren de allereerste president van Europa, om Opel te kunnen behouden pretenderen we dat we de beste autobouwers van de wereld zijn, we beschouwen Antwerpen als de mooiste, beste en modernste stad van de wereld en we hebben een Centraal Station dat haar gelijke niet kent, maar...als er vijf centimeter sneeuw valt ligt België plat.
Nu ben ik zeker geen ingenieur, maar het is toch niet de eerste keer dat het sneeuwt in België? En toch kunnen 100 (honderd) piektreinen niet uitrijden omdat de wissels vervroren zijn. En telkens als er vijf centimeter sneeuw valt of het vriest een week is dat hetzelfde. Leert de NMBS niet uit het verleden? Telkenmale na zo'n winterprik krijgen we dezelfde uitleg: "We weten nu waar het probleem ligt en zullen zo vlug mogelijk voor een oplossing zorgen." Maar dat zeggen ze verdomme al 50 jaar!!!!
Met de strooidiensten precies hetzelfde. De sneeuw die gisteren gevallen is werd al weken bij voorbaat aangekondigd, en toch kan men zich in Antwerpen, buiten de grote assen, de poten breken. Is het nu echt zo moeilijk voor een stad met meer dan 8000 werknemers om de straten sneeuw- en ijsvrij te maken? Ik weet het, daar zijn geen prestieuze prijzen mee te halen, maar de bevolking zou er wel dankbaar voor zijn. Als iedereen die valt door de sneeuw en het ijs in Antwerpen de stad moest aanklagen en een schadevergoeding vragen, zou men dan wakker worden op 't Schoon Verdiep?
En nog iets, de stad voorziet in opvang voor asielzoekers, voor illegalen, voor gereguraliseerden, en noem maar op, maar de eigen daklozen kunnen in de sneeuw en vrieskoude de nacht buiten doorbrengen, wetende dat zowel de stad als het OCMW over diverse leegstaande woningen en lokalen beschikt. Alleen al in de leegstaande rijkswachtkazerne in de Korte Vlierstraat kan er minstens 100 man slapen. Akkoord, het is misschien geen luxe, maar alles is beter dan de straat, want daar stuur je nu, met dit weer, nog geen hond op, laat staan een mens.
Ondanks de grootschalige bouw- en andere projecten in Antwerpen, ondanks het overdadig (multi)cultureel aanbod, ondanks dat het een werelhaven is, ondanks dat het een werelplaats heeft in de diamantnijverheid, op dit moment is Antwerpen gewoon ondergesneeuwd ontwikkelingsgebied...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten