maandag 28 december 2009

Dag van de onnozele kinderen....

28 december... dag van de onnozele kinderen. Er wordt over deze dag nogal eens smalend gedaan door te zeggen tegen anderen "Het is vandaag uwen feestdag". Maar infeite is "onnozel" hier bedoeld als "onschuldig". De herdenking van het feit dat koning Herodes duizenden onschuldige kinderen liet afslachten in Jeruzalem, drie dagen na de geboorte van Christus, in de hoop dat "De Koning der Joden, wiens rijk nooit ten onder zou gaan" zich onder de slachtoffers zou bevinden, zodat Herodes' troon veilig kon gesteld worden.
Mocht met de dag van de onnozele kinderen echt de dag van de onnozelaars bedoeld worden dan was het geheid de feestdag van Antwerpen.
Gisteren was het de laatste dag van de kerstmarkt op de Groenplaats. De Antwerpse beleidsmakers zullen waarschijnlijk spreken van een grandioos succes, want tenslotte hebben "de heren van 't Schoon Verdiep" toch hun best gedaan. Ach ja, ze hebben de paardencarrousel, die al jaren deel uitmaakt van de kerstmarkt verbannen naar het Astridplein, wegens "niet passend" op de kerstmarkt. Het enige echte kerstkraam dat dit jaar nog op de Groenplaats stond, mag waarschijnlijk volgend jaar ook verkassen, want een kraam in de vorm van een kerst- arreslee past volgens de schriftgeleerden van 't Schoon Verdiep ook niet op een kerstmarkt. Neen, ze wilden liever een diversiteit aan chalets op de Groenplaats. En wat verstaan ze onder diversiteit in dit geval: mutsen-, handschoenen-, vreet- en zuipkramen, uiteraard aangevuld met wat vreet- en zuipkramen van nieuwe Belgen, kwestie van ons aan te passen.
Op de Grote Markt de ijspiste, die nog enkele dagen open blijft, en de terrassen van de bestaande horeca. Geen chalets meer, geen houtvuren, geen kerstmuziek, want ja, daar kan je niet op schaatsen. En voor de horecauitbaters die toch nog voor wat sfeer en inkomsten willen zorgen: regels, regels, regels en nog eens regels, zodat het voor een normaal mens onmogelijk is om zijn boterham te verdienen zoals vroeger.
Pas op, vanaf morgen kan je terecht in de Waagnatie voor een overdekte winterkermis. Probeer vanuit het centrum, zonder auto, de Waagnatie maar eens te bereiken.
Kerst- en oudejaarssfeer in de stad? Een kerstboom op de Grote Markt en op de Handschoenmarkt, de rest van 't stad is blijkbaar geen Antwerpen.
Janssens en z'n bende hebben er inderdaad een bende van gemaakt. Alles wat in Antwerpen traditie en leuk was moet naar de kl..ten. De nadruk ligt nu op multiculturele feesten op het Sint-Jansplein, het De Coninckplein en in Park Spoor Noord. Er wordt verdomme meer reklame en media-aandacht gegeven aan een slachtvloer bij het einde van de ramadan dan aan tradities waarvoor Antwerpen gekend is.
Voor mijn part is het in Antwerpen vandaag inderdaad de dag van de onnozele kinderen, maar dan wel van die "met een hoek af" die hun kantoren hebben in de beschermde werkplaats op de Grote Markt, 1.
Ik hoop dat in 2012 de rekening volgt in het stemlokaal......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten