zaterdag 19 december 2009

De Seefhoekproblemen....

Na de "Koppen"-reportage op woensdagavond stonden de kranten gisteren vol over de problematiek van het drugsdealen op de Seefhoek, net alsof dit een nieuw fenomeen zou zijn. De Seefhoek heeft echter altijd al een "specialeken" geweest. Het is altijd een echte volkswijk geweest, waar meer bier gedronken werd dan vlees gegeten, zodat er logischerwijze ook meer cafés dan slagers waren. De oorspronkelijke bewoners waren dan ook echte volksmensen, mensen die gingen werken voor een klein loontje of werkloos waren. Mensen die graag een pint dronken en meer muilperen dan bananen uitdeelden, maar... een hart van goud hadden en altijd voor elkaar klaar stonden.
In de jaren zestig is dan de eerste golf immigranten neergestreken op de Seefhoek. Enkelen maar, en met die mensen waren of zijn er geen problemen. Maar blijkbaar hebben zij gefunctioneerd als een magneet, zodat de Seefhoek nu bijna volledig uit immigranten bestaat. De winkels van toen zijn Marokkaanse of Turkse winkels geworden en de gezellige cafés van destijds zijn nu groezelige vzw's, waarvan geen kat weet wat hun doelstelling is.
De allochtone jeugd die er nu de plak zwaait werkt niet en is ook niet zinnens werk te zoeken, maar vullen hun dag met mensenkloterij, uitdagerij, provocatie, stelen en drugsdealen. De politie beweert dat het dweilen is met de kraan open, maar dat is hun eigen schuld! Zowel de politie die de zaak jaren heeft laten escaleren als de stad Antwerpen, die de allochtonen liever verzameld zagen in één wijk, kwestie van ze beter in de gaten te houden, hebben gewoon gefaald. De Seefhoek is al jaren politiek afgeschreven, en dat zijn geen woorden van mij, maar van een Antwerps politicus die ze uitsprak na een buurtvergadering op de Seefhoek.
Tien jaar geleden was er in de Stationswijk in Lokeren precies dezelfde situatie, maar... daar had de burgemeester haar op z'n tanden en voerde hij de "nultolerantie" in. De straten hebben daar vijf jaar blauw van de politie gezien, voor de minste provocatie werd je administratief aangehouden, de wet werd er naar de letter toegepast, tot op het absurde toe, maar... nu mag je in Lokeren komen. De rotte appels zijn verdwenen.
Maar hier in Antwerpen legt de burgemeester eieren onder de rotte appels op de Seefhoek. Hij denkt dat hij de boel kan sussen met te pas en te onpas een multiculturele activiteit te organiseren en laat voor de rest de boel de boel. Hij zal zelf wel beseffen dat dat beleid geen zooien aan de dijk brengt, maar ja, het is zijn kiezerspubliek.
Steek de Seefhoek eens een paar jaar vol met politie, patrouilles te voet in gevechtskledij desnoods, en zorgt dat er iedere 10 minuten zo een patrouille passeert. Verbaliseer alles wat je ziet, pak ze op bij de minste twijfel of tegenstand en verslijt er een paar matrakken op. Wie zich niet kan identificeren hou je administratief aan tot je de echte identiteit kent. Onderzoek de activiteiten van de ontelbare vzw's en laat ze het vuil dat ze op de straat werpen desnoods opeten.
Wedden dat binnen pakweg vijf jaar de Seefhoek terug een gezonde volkswijk is? En ik weet waarover ik spreek. Ik heb er ook gewoond en ben er van ellende gaan lopen zoals zovele Belgen en zoals de allochtonen van de eerste generatie, die er zelf niet meer gerust leven.

1 opmerking:

  1. De Seefhoek,
    Ik ben er geboren en getogen, waar is de tijd gebleven dat ze me daar met geen stokken weg kregen omdat het er o zo gezellig en plezant was, mooie kledijwinkels in de Handelstraat, en schoenwinkels man man man, de Zeeberg ons stamkroeg toen we een jaar of zeventien waren, de klanten hingen aaneen zoals een grote familie, de mensen kenden elkaar, de bijnamen, ik weet nog goed dat er een kruidenierswinkel was en omdat de uitbater zo mager was werd hij de graat genoemd, en ik ben zoals zovele anderen er gaan lopen wegens niet meer leefbaar. Ik heb er dan ook nog geen minuut spijt van gehad. In plaats van te zeveren over fijn stof enz. neem liever een hele grote keerborstel en ga daar de boel eens serieus opkuisen hé politiekerkes.

    BeantwoordenVerwijderen