zondag 20 december 2009

IJzel en de prijs van het zout...

In de tijd dat Antwerpen bezet was door de Spanjaarden, werd de spaanse soldaten hun soldij niet uitbetaald in klinkklare munten maar in zout. Dat zout werd destijds opgeslagen en bewaard in een streng bewaakt magazijn in de Zirkstraat. Vandaar de benaming "Zirkstraat" dus, het oud-nederlands voor "Zoutstraat". Zout had destijds een zéér grote waarde en werd gebruikt als betaalmiddel.
Antwerpen heeft een rijk verleden en doet ook z'n best om dat verleden zo goed mogelijk te bewaren voor het nageslacht. Zelfs de bijnaam van de Antwerpenaren "de sinjoren" heeft spaanse roots, maar ik vrees dat de heren op 't Schoon Verdiep méér dan de bijnaam hebben overgehouden van de spanjaarden. Ik vrees dat ze op 't Schoon Verdiep ook "zout" als betaalmiddel gebruiken. Niet moeilijk als je ziet welke projecten het huidige bestuur nog op stapel staan heeft die ze deze legislatuur nog willen afwerken. Kijk er maar even de hoofdpunten van vrijdag op na. Om dat te betalen zullen er tonnen en tonnen zout nodig zijn. Zout dat de stad momenteel blijkbaar bespaart op strooiwerken!!!!!!
Als je kijkt hoe de stad er buiten de grote assen bijligt, als één grote spiegel dus, enkele dagen na de eerste sneeuwval, is daar maar één woord voor: Een echte SCHANDE!!!!!!!! Pas op, een toerist zal niet vallen. Waar die plegen te komen zijn de straten en voetpaden vrijgemaakt. Het zou in het andere geval het imago van de stad schaden, maar... buiten die specifieke toeristenzones, waar de gewone, belastingbetalende Antwerpenaar woont, is het andere koek. Daar hoeft men geen moeite te doen om in het ziekenhuis te belanden. Spiegelgladde straten en voetpaden. De Drukkerijstraat, Vrijdagmarkt, Nationalestraat, de ganse Sint-Andrieswijk, de Seefhoek, zelfs de Groenplaats om van de Groenkerkhofstraat naar de metro te gaan, zijn gewoon professionele schaatsbanen.
Kan de stad de straatvegers, die nu toch niet kunnen vegen wegens de sneeuwval, niet gewoon hun wijk insturen met dezelfde schop en het zelfde karretje als anders, maar dan gevuld met strooizout? Het is vandaag koopzondag, de Kammenstraat is verkeersvrij, maar hebben ze er op 't Schoon Verdiep al eens over nagedacht hoe die kooplustigen tevoet de Kammenstraat moeten bereiken? Droppen per helicopter misschien? Of gaat de stad vandaag, verspreid over het grondgebied, bussen plaatsen met een RX-installatie en plaasterkamer om armen en benen in het gips te leggen?
Hoe luidt de slogan van 't stad weer: "'t Stad is van iedereen, maar van de ene Antwerpenaar wat meer dan van de andere".......
En hoe is de toestand in Uw straat, Mijnheer Janssens?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten