woensdag 30 december 2009

Jaaroverzichten.....

Bij de grote mediacollega's is het al decennia de gewoonte om rond de jaarwisseling uit te pakken met allerhande jaaroverzichten. Je kan geen krant openslaan, geen tijdschrift lezen en zelfs geen TV kijken, of je wordt er wel mee geconfronteerd, met alle ellende die dit jaar de wereld overspoeld heeft.
Als klein medium wil ik zo eens op een rijtje zetten wat 2009 voor Antwerpen heeft opgeleverd. Waarschijnlijk wordt dit een héél ander overzicht als dat wat de politici U zullen voorschieten, maar ja, die kijken dan ook door een (partij-)gekleurde bril naar alles wat er gebeurde, gebeurt en/of zou moeten gebeuren met de grootste stad van Vlaanderen.
Het eerste is natuurlijk de Lange Wapper-soap. Na een massa van informatie, desinformatie, leugens en bullshit die langs alle kanten op ons werd afgevuurd, mocht het volk beslissen. Door toedoen van de campagne door een ingeweken Nederlander en zijn ademloze bende werd de Lange Wapper afgevoerd. Het volk heeft beslist, of althans een klein deel daarvan, maar... zoals het goede politci betaamd, werden alle niet-stemmers automatich beschouwd als neen-stemmers. Of de juiste beslissing genomen is zal de toekomst uitwijzen, maar een feit is dat we qua mobiliteit in Antwerpen geen stap verder staan.
Een tweede feit is de geboorte van een baby-olifant in de Zoo. Eigenlijk iets heel normaal, iets natuurlijk, maar... waar méér reklame voor gemaakt is dan Jean-Marie Pfaff zijn hemd, polo, broek, vest en auto kan bevatten. Het heeft de Zoo dan ook geen windeieren gelegd.
Op drie de metamorfose van het Centraal Station. Een prachtig project dat Antwerpen toch een beetje op de wereldkaart heeft geplaatst. Wel zijn de huidige politici vergeten dat men tien jaar geleden zinnens was de spoorwegkathedraal plat te smijten en te vervangen door een hypermodern gebouw. Dankzij oud-burgemeester Bob Cools staat het station er nog en kon men er nu een pareltje van maken. Maar ja, het geheugen van een politicus reikt blijkbaar niet verder dan zijn of haar legislatuur.
Op vier de aanleg van Park Spoor Noord. Een oude spoorwegsite die getransformeerd werd naar een prachtig stadspark. Alle lof voor dit project. Alleen spijtig dat het alleen gebruikt wordt voor multiculturele en alternatieve activiteiten, zodat het niet, zoals de stad in zijn leuze pretendeert, van iedereen is.
Op vijf de wapenfeiten van Schepen Voorhamme, die er in één jaar tijd in slaagde alle gezellige terrassen in Antwerpen te laten inkrimpen of verdwijnen, en diep in de geldbeugel van de horeca te zitten.
Op zes het verbod op dragen van religieuze symbolen voor mensen met een baliefunctie en in sommige middelbare scholen, schoon gezegd "het hoofddoekendebat" én het verdwijnen van het kruis op de mijter van Sinterklaas. Wie weet staat er volgend jaar op die mijter in plaats van een kruis, een kwartmaan en een ster.
Op zeven het onnodig lang rekken van de doodstrijd van Opel. Het expres in onzekerheid laten van een paar duizend werknemers in verband met hun professionele toekomst.
Op acht de reguralisatiegolf van illegalen, die er voor gezorgd heeft dat het OCMW haar begroting niet rondkrijgt en ergens 6.500.000 euro moet gaan zoeken. Enfin, dat "ergens" is uiteraard bij ons.
Op negen de toenemende criminaliteit op de Seefhoek. De drugshandel die men daar niet uitgeroeid krijgt, het vandalisme tegen De Lijn en de agressiviteit tegen het De Lijn-personeel.
Op tien de oprukkende armoede in Antwerpen, het groeiend aantal daklozen, het toekenningsbeleid van sociale woningen door Woonhaven, het uit hun woning laten zetten van mensen die een pand betrokken van het OCMW, dat nu in handen is van VESPA.
Zou een mens er niet depressief van worden? Daarom heb ik iets tegen jaaroverzichten. Wat gisteren gebeurde is voorbij, wat morgen komt weten we niet, dus.... leef vandaag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten