dinsdag 15 december 2009

Never change a winning team...

Sfeerloos, zonder ziel, willen en niet kunnen, nog enkele jaren en 't is gedaan, amateuristisch,.... allemaal zaken die we horen wanneer we de Antwerpenaar vragen naar zijn mening over het kerstgebeuren. En als we ons chauvinisme laten vallen, kunnen we niets anders doen dan hen gelijk geven. Ze sleutelen er al een paar jaar aan, maar het verslecht ieder jaar. Ik vraag me af wie er eigenlijk achter die programmatie zit. Iemand die wereldvreemd is? Iemand die Antwerpen nog nooit verlaten heeft, geen T.V., radio of internetaansluiting heeft? Ik weet het niet, maar het wordt méér dan hoge tijd dat men met de regisseur van het Antwerps kerstgebeuren eens een ernstig woordje gaat "klappen".
Op de Groenplaats staan de chalets op elkaar "geplakt". Smalle doorgangen, geen individuele muziek op de kramen, drummen en duwen, kortom een paradijs voor "pick-pockets". Want met zo'n opstelling zullen alleen de zakkenrollers gouden zaken doen.
De carrousel, die al 27 jaar tijdens het kerstgebeuren op de Groenplaats staat, werd verbannen naar het Astridplein, wegens "niet passend in het concept". Als een carrousel daar niet past, wat past daar dan wel.
Ondanks alle mooie beloften bij voorbaat blijft het kerstgebeuren op de Groenplaats zich nog steeds beperken tot grotendeels een vreet- en zuipgebeuren. Wie op zoek gaat naar originele kerstgeschenken en/of -versiering komt van een bedrogen kermis terug.
Géén enkel chalet op de Grote Markt. Het apres-schaatsgebeuren gaat door in de cafés en op de caféterrassen, wat de sfeer zeker niet bevordert.
Buiten een grote kerstboom en de kerststal voor de kathedraal is de Handschoenmarkt bijna niet bij het kerstgebeuren betrokken.
Ook geen kerstkermis op het Astridplein. Wel een overdekte kermis in de Waagnatie, welke nu toch niet op wandelafstand van de Grote Markt ligt.
Er liggen zoveel mooie pleinen en plaatsen in het centrum en geen enkele wordt er van benut. Wanneer gaan de beleidsmakers eens een blik gaan werpen in Brussel, zodat ze eens leren hoe het wel kan.
Als uithangbord voor Antwerpen flopt deze kerstmarkt duidelijk...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten