donderdag 10 december 2009

Kerstsfeer op de Grote Markt...

Gisterennamiddag is de kerstman aangekomen in het Antwerpse Centraal Station en werd enkele uren later het startschot gegeven voor het Antwerpse kerstgebeuren. De ijspiste op de Grote Markt, een chaletdorp op de Groenplaats, een overdekte winterkermis in de Waagnatie en Wintervuur op Linkeroever. Géén chalets of kermis dus aan het Steenplein en géén chalets op de Grote Markt. In zijn aankondigings- en reklamefolders spreekt de stad Antwerpen over een grote ijspiste op de Grote Markt, omringd door gezellige terrassen. Maar is dat zo? En is dat zo voor iedereen? Want 't Stad is toch van iedereen?
Ik was gisterenmorgen op de Grote Markt toen de horeca-uitbaters hun terrassen aan het opstellen waren voor drie weken kerstsfeer. Wat mij onmiddellijk opviel was dat iedereen nieuwe terrasparasols had, en dat het allemaal identieke rode waren, zonder reklame-opschriften.
Wat blijkt? Voorschriften en reglementering van de stad. Enkel rode parasols zijn toegelaten, zonder reklame. Bij die voorschriften heeft de stad terzelfdertijd de naam gegeven van een leverancier (Simons, ergens in West-Vlaanderen - waarschijnlijk onder het motto "Werk in eigen stad"). Simons heeft dus gouden zaken gedaan, met dank aan de stad Antwerpen. Bij de parasols horen zelfs zeilen om zij- en achterkanten dicht te maken.
In "Den Bengel" was men de fameuze West-Vlaamse parasol aan het opstellen, een exemplaar van 4 bij 3 meter, maar... met zijpanelen van 2 meter. Even een telefoontje naar de firma Simons dus, want tenslotte dienden parasol en panelen voor de levering betaald te zijn, dus mag men toch juistheid verwachten. "Ja mijnheer, zijt ge zeker dat ge de juiste maten besteld hebt? Breng de verkeerde zeilen naar hier, mijnheer, en dan zullen wij onmiddellijk andere maken." "Maar mevrouw, binnen enkele uren begint te kerstmarkt en ik heb bij voorbaat betaald. Kunt U de zeilen niet brengen of laten brengen?" "Onmogelijk, mijnheer, dat komt niet klaar voor Nieuwjaar en we moeten eerst de verkeerde zeilen terug hebben"
Enfin, intussen is de champagne, de jenever, de gluwein en de oesters geleverd, dus... een mens moet zijn plan trekken, desnoods zonder zijpanelen. Een commercant die wat wil verdienen moet vooruit. Rustig verder doen met de inrichting en aankleding en hopen op het beste.
In volle voorbereiding komen enkele gemeentelijke ambtenaren en de politie het terras opgewandeld. "Mijnheer, U kan niet opengaan, want U hebt geen aanvraag ingediend." "Ja maar, ik heb een terrasvergunning voor een gans jaar." "Sorry, mijnheer, dan moeten de mensen maar binnen bestellen en U mag geen raam openzetten in Uw cafe om via dat raam te serveren onder uw parasol, en... er mag geen bediening zijn op het terras. Prettige dag verder."
Dat zijn dus die gezellige terrassen rond de ijspiste. Bedankt, Schepen Voorhamme. U bent er in geslaagd de horeca kapot te krijgen met uw terrassenbeleid en nu gaat u de kerstsfeer ook nog verneuken. Ik heb nooit op uw verkiezingsfolders gelezen dat dat op uw programma stond. Bent u geheelonthouder (ik denk het niet), hebt u iets tegen café's of hebt u gewoon een slecht karakter?
Schandalig!!!! Een firma in West-Vlaanderen mag, dankzij de stad Antwerpen, gouden zaken doen, maar een zaak in eigen stad mag zijn boterham niet verdienen.
't Stad is van iedereen, maar van den enen wat meer dan van den anderen...

1 opmerking:

  1. Ja te gek voor woorden he!!
    En dan zou men moeten fier zijn om antwerpenaar te worden genoemd en met een A-ke op je jas rond lopen, geef mij maar ineens een clownneus dan weet'k ten minste waarom ik word uitgelachen.

    BeantwoordenVerwijderen