zaterdag 12 december 2009

The great Old in paliatieve zorgen.....

't Zijn harde tijden in voetballand. Moeskroen is financieel overleden, maar dat is ver van ons bed. Erger voor vele Antwerpenaars is de precaire situatie van R. Antwerp F.C. Deurwaarders die de recette van de match Antwerp-Waasland in beslag hebben genomen, 9 spelerswagens die in beslaggenomen zijn wegens wanbetaling, spelers die achterstallig loon tegoed hebben, spelers die de huur van hun appartement niet meer kunnen betalen, enz.... Toch allemaal tekens die wijzen op het feit dat er financiëel een ernstig probleem is bij RAFC.
Het clubbestuur tracht er een uitleg voor te geven:

"De feiten: op 17 januari 2008 werden R.A.F.C. vzw en Antwerp Stadion N.V. solidair veroordeeld om provisioneel 500.000 EUR te betalen aan Gram. Deze laatste liet onmiddellijk weten dat er uiterlijk op 29 januari 2008 betaald moest zijn. Zoniet zou hij de Bosuilgronden laten verkopen.

Tijdens die 12 dagen beraadden beide Raden van Bestuur (R.A.F.C. en Antwerp Stadion N.V.) zich over de betalingsmogelijkheden. Aangezien het bedrag niet onmiddellijk ter beschikking was, moest er uitgekeken worden naar een lening. Fernand Collin Jr. (toen nog Voorzitter van Antwerp Stadion N.V.) kwam met een voorstel voor de dag. N.V. Colver, een familieholding waartoe hij behoorde, zou 500.000 EUR lenen aan Antwerp Stadion N.V. voor een periode van 6 à 8 maanden. Dat zou de ontlener (Antwerp Stadion N.V.) de tijd geven om een definitieve oplossing te zoeken. Bij het leningscontract werd een aankoopoptie gevoegd die de geldschieter (in casu Colver N.V.) zou toelaten, bij niet-terugbetaling op de vervaldag, de Bosuilgronden (weliswaar bezwaard met een recht van opstal, ten gunste van R.A.F.C. tot 2052) te verwerven tegen de prijs van 1.100.000 EUR.

Voor alle duidelijkheid, deze formule werd geconcipieerd en voorgesteld door Fernand Collin Jr. die tevens, samen met Erik Vanderjeught (de bedrijfsrevisor), de prijsberekening van de bezwaarde gronden gemaakt had. Iedereen ging hiermede akkoord en vond het een zeer goede oplossing.

Op zondag 27 januari 2008, om 21.15 uur, liet Fernand Collin Jr. echter aan R.A.F.C.(-voorzitter Eddy Wauters) weten dat N.V. Colver niet op het voorstel wilde ingaan. Hij verzocht Eddy Wauters tevens om zo snel mogelijk een andere gegadigde te zoeken. Ook voor die gegadigde zouden dezelfde condities gelden (nl. leningsovereenkomst voor 8 maanden plus aankoopoptie voor 1.100.000 EUR bij niet-terugbetaling door Antwerp Stadion N.V. op de vervaldag). (Schriftelijk verzoek van Fernand Collin Jr. aan Eddy Wauters).

Ondanks de zeer korte tijdspanne slaagde Eddy Wauters erin KTM te benaderen en te overtuigen om de operatie te doen, deels om R.A.F.C. te helpen en deels vanwege het geringe risico dat eraan verbonden was. Op dinsdag 29 januari 2008 kwamen de beide Raden van Bestuur samen en spraken hun akkoord uit over deze oplossing; de contracten werden ondertekend (voor Antwerp Stadion N.V. door Fernand Collin Jr. en Karel Beyers) en nog dezelfde dag werd Gram betaald.

Eén maand later, op 28 februari 2008, werd door Antwerp Stadion N.V. een buitengewone Algemene Vergadering bijeengeroepen die de transactie en de overeenkomst bekrachtigde. Op het einde van deze vergadering maakte Fernand Collin Jr. melding dat hij er zou voor zorgen dat de lening op 29 september 2008 zou terugbetaald worden en dat hij daarvoor de nodige stappen zou aanwenden. In de eerste plaats werd voor die terugbetaling gedacht aan het verkopen van een stuk bouwgrond van de Bosuil, gelegen aan de Oude Bosuilbaan. Dit leek voor iedereen de gemakkelijkste en zekerste oplossing. Ten andere, een perceel ter waarde van +/- 1,5 miljoen EUR lag hiervoor ter beschikking.

Gedurende enkele weken hebben Fernand Collin Jr. en Armand Wegge (Beheerder R.A.F.C. vzw) de nodige onderzoekingen gedaan en contacten gelegd om de zaak af te ronden. Volgens Armand Wegge was er zelfs een bod voorhanden ten bedrage van ongeveer 2 miljoen euro. Evenwel, enkele weken later kwam Fernand Collin Jr. met een nieuw voorstel voor de dag. In het kader van de besprekingen over het door de Stad te bouwen gemeenschappelijk stadion zou, wanneer R.A.F.C. daarin zou participeren, de Bosuil vrijkomen en gedacht zou kunnen worden aan een herwaardering van de gronden. Een projectontwikkelaar, N.V. Vooruitzicht, bood hiervoor zijn diensten aan en had inmiddels reeds contact genomen met Fernand Collin Jr.

Een informatievergadering werd gepland in juli 2008, waarop, naast Fernand Collin Jr. (Colver N.V.) ook Charly Boks (ING), Eddy Wauters (R.A.F.C.) en Karel Beyers (Antwerp Stadion N.V.) waren uitgenodigd. De interessante toekomstplannen werden besproken. Op het einde van deze vergadering deelde N.V. Vooruitzicht mede dat zij als enige voorwaarde voor het instappen in dit project stelde dat zij in ruil de exclusiviteit kreeg om de Bosuilgronden te ontwikkelen; hiertegen werd door de aanwezigen geen bezwaar geopperd.

Twee maanden later, op 23 september 2008 (d.i. 6 dagen vóór de vervaldag) kwam N.V. Vooruitzicht naar R.A.F.C. om de concrete modaliteiten te bespreken. Aan de R.A.F.C.-bestuurders werd een interne nota (dd. 17 september 2008) van N.V. Vooruitzicht voorgelegd, waarin de concrete financieringsmodaliteiten beschreven werden. Deze waren aan R.A.F.C. niet bekend en voordien ook nooit besproken en waren, sommige toch, moeilijk aanvaardbaar voor R.A.F.C. (nl. een lening van 1,7 miljoen euro op 8 jaar, mits 1e rang hypotheek op de bouwgrond; een aankoopoptie hierop bij in gebreke blijven om welke reden dan ook; een controlehypotheek op de overige 7 ha recreatiegronden; plus exclusiviteit).

Vooral de onmiddellijke en definitieve hypotheekvestiging ad 1,7 miljoen euro stuitte tegen de borst; het ging hier tenslotte om een nog hypothetisch project waarover nog geen akkoord bestond en waarvoor nog geen vaste toezeggingen gedaan werden voor de ontwikkeling. Bovendien was op korte termijn slechts 500.000 euro nodig voor de terugbetaling en geen 1,7 miljoen euro. Ook waren er bepaalde engagementen (t.o.v. MSC) lopende in verband met het recht van opstal. Tenslotte was er nog de beslissing van de Algemene Vergadering van Antwerp Stadion N.V. d.d. 7 oktober 2003 die verbood nog een hypotheekverstrekking te doen zonder een beslissing van een Buitengewone Algemene Vergadering.

Een onmiddellijke beslissing terzake kon niet genomen worden, maar enkele dagen respijt werd gevraagd om de nodige raadgevingen in te winnen. Dit was een unanieme beslissing van de Raad van Bestuur en zijn juridische raadgevers. Fernand Collin Jr. was door deze houding ontstemd en N.V. Vooruitzicht liet verstaan dat zij enkel in de hypothese van de onmiddellijke hypotheekverlening wilde werken. Een kort overbruggingskrediet van 500.000 euro, enkel om de optielichting te vermijden, werd noch door Fernand Collin Jr. (Colver N.V.), noch door N.V. Vooruitzicht in overweging genomen.Op 24 september en op 25 september 2008 werd nog uitvoerig contact genomen met Fernand Collin Jr. en Karel Beyers met het verzoek er toch voor te zorgen dat 500.000 euro betaald zou worden. Er waren immers nog 6 dagen tijd ter beschikking en Antwerp Stadion N.V. was tenslotte tot terugbetaling verplicht. R.A.F.C. zelf beschikte toen niet over voldoende likwiditeiten.

Tijdens het daaropvolgend weekend gebeurde er niets. Op 30 september 2008 lichtte KTM de optie. En van die dag af vecht N.V. Colver de geldige verkoop van de gronden (bezwaard met een opstalrecht van nog 43 jaar) aan voor de rechtbank en gijzelt zij financieel R.A.F.C. - hoewel niet rechtstreeks betrokken in het geding Antwerp Stadion/KTM - met allerlei beslagen en procedures (o.m. het krediet door de stad verleend om de aannemer der herstellingswerken aan het stadion te betalen) om zo snel mogelijk haar bestaande (opeisbare en niet-opeisbare) vorderingen te incasseren. Bovendien, tot ons aller droefenis, schrikt zij er niet voor terug om een procedure tot ontbinding van RAFC voor de rechtbank in te leiden.

P.S. Wij hebben ons uitsluitend gehouden aan de feiten. Die zijn duidelijk genoeg om de respectieve verantwoordelijkheden te schetsen. Met opzet hebben wij - in tegenstelling tot het artikel van journalist Kristof Aerts en van Henri Collin - ons onthouden van emotionele commentaar, dubieuze gevolgtrekkingen, imaginaire dubbele agenda’s en spijtige verdachtmakingen. Mocht dat later nog wenselijk blijken, zullen wij daar waarschijnlijk wel op ingaan. "
Allemaal goed en wel, sommige mensen hebben zich misschien niet aan hun woord gehouden, sommige zaken zijn anders gelopen dan dat ze ingeschat zijn, maar... bovenstaande uitleg van RAFC doet toch ook vermoeden dat er financieel al lang iets mis loopt bij The Great Old. Ik durf de woorden "wanbeheer" niet in de mond te nemen, maar... de tering wordt al lange tijd niet naar de nering gezet en dat is gewoon om problemen vragen.
Stel dat de stad Antwerpen de renteloze lening van 300.000 euro in extremis niet had terug getrokken, wat was er dan met dat geld gebeurd? Het is een beetje dweilen met de kraan open, de ene put vullen door een andere te graven. RAFC staat als bedrijf aan de rand van het faillissement, dat is een feit en daar moeten we niet melig over doen.
Maar moet men een stervende absoluut trachten te redden? Is het niet beter een stap opzij te zetten en zoveel mogelijk de pijn te bestrijden inplaats van het einde eindeloos te rekken?
Ik weet het niet, of toch, ik durf het niet te zeggen, want dan krijg ik half Antwerpen over m'n nek. Durven jullie het of hebben jullie een oplossing. Aarzel niet en laat het ons weten....

1 opmerking:

  1. Maak er een hondenweide van hebben toch al de naam van RODE HONDEN
    Leve de mannekes van het kiel

    BeantwoordenVerwijderen