woensdag 23 december 2009

Buren- en studentenprotest...

De Ossenmarkt in Antwerpen. Dé plaats met de meeste studentencafés, studentenkoten in de buurt en uiteraard het typische studenten(uitgaans)leven. Eigenlijk horen ze bij elkaar als koffie en melk: studentensteden én hun typische uitgaansbuurt. Iedere studentenstad die die naam waardig is heeft zijn eigen studentenbuurt en... de bijhorende overlast. Want laat ons eerlijk zijn, wanneer de studenten op dreef zijn, zijn ze niet bepaald geluidloos en kunnen de decibels wel eens over het maximum gaan.
De café-uitbaters proberen wel om met uithangbrieven op hun terras de studenten tot stilte aan te manen, maar ja... dat heeft een dubbele bodem, want de tapkraan moet lopen. Tenslotte moet de cafébaas van de studenten leven. Dan liever wat lawaai en een lopende tapkraan dan stille terrassen en een faillisement in het vooruitzicht.
Enfin, iemand die in een studentenbuurt gaat wonen, weet gewoon dat er regelmatig nachtlawaai zal zijn, en de meesten kunnen daar dan ook mee leven, zolang het de spuigaten niet uitloopt.
Anders wordt het natuurlijk wanneer de studenten ruiten beginnen uitgooien, tralies van kelderopeningen op straat werpen, straatmeubilair vernielen en dergelijke meer. Dat is geen studentikoos nachtlawaai meer, maar regelrecht vandalisme, dat niets meer te maken heeft met het studentenleven.
Uiteraard is dat niet het werk van alle studenten, maar van enkelingen die blijkbaar niet weten hoe ze zich in de maatschappij moeten gedragen. En zoals gewoonlijk, zelfs wanneer de Ossenmarkt zwart ziet van de studenten, heeft nooit iemand iets gezien.
Drastische inbreuken vragen drastische maatregelingen, zeker als overleg dreigt te falen, en daarom heeft de burgemeester besloten een bijkomende camera op de Ossenmarkt te installeren met de bedoeling de dader(s) op heterdaad te betrappen of minstens af te schrikken, zodat ze geen smeerlapperij meer uithalen.
Deze maatregel is echter bij bepaalde studenten en -groeperingen in verkeerde aarde gevallen. Vooral het Liberaal Vlaams StudentenVerbond lijkt hier aan de kar te trekken en hebben tegen deze maatregel zelfs een facebookpagina geopend, waarop reeds 900 leden ingeschreven zijn. De front man van deze pagina, de liberale studentenleider Mathias Adriaenssens, heeft het daar over "principiële bezwaren" en over het feit dat hij niet graag 24/24 uur gefilmd wordt.
Tja,... hadden de studentenleiders eens de handen in elkaar geslagen om te voorkomen dat er vandalisme op de Ossenmarkt gebeurde, dan was die camera waarschijnlijk niet nodig geweest.
Tussen die studenten zitten de politici van de toekomst. Eens benieuwd hoe zij later een dergelijk probleem zullen aanpakken. Politiek is meer dan een bladzijde op facebook met wat holle leuzen en discussies...

3 opmerkingen:

  1. Wat me opvalt op de pagina op facebook is dat men daar het probleem van overlast minimaliseert, men een big brother verhaal aanhaalt wat mi plat populisme is en men elke kritische noot verwijdert van de pagina!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. eindelijke een nuchtere reactie, laat julie horen jongens!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. swakke zegt
    Mij mogen ze 24 op 24u filmen!
    Ik heb niks te verbergen.
    Is wel raar nu hangen ze de beest uit en maar zuipen, maar owee als je tegen de blokperiode je radio wat hard zet dan kunnen de sukkeltjes ni goe studeren.
    Laat de cameras maar gerust staan dan kunnen WIJ mischien de rest van het jaar rustig slapen. En moeten we de voordeur of brieven bus ni steeds urine en braaksel vrij maken!!

    BeantwoordenVerwijderen