woensdag 9 december 2009

Journalisten en woordvoerders...

De media groeit, net zoals alles groeit. Pakweg 20 jaar geleden had je qua nieuwsgaring het nieuws op BRT en enkele kwaliteitskranten, waar van er reeds een groot deel verdwenen zijn, en dat was het.
Nu heb je naast één een zevental commerciële zenders, de regionale zenders, nationale en regionale kranten, nationale en regionale webkranten, weblogs, de zogenaamde "burgerjournalisten", enz, enz, enz...
Twintig jaar geleden had je ook nog de "echte" journalisten, zoals de gerechtelijke journalisten en de onderzoeksjournalisten.
Nu wordt er met perskaarten gegooid als waren het bonnetjes van het schietkraam. Op persconferenties zie je dan ook volk van allerhande pluimage, van de ernstige journalist tot de mensen waarvan je nooit iets ziet verschijnen, maar die geen enkele persconferentie missen en deze niet verlaten voor het eten en de drank op is.
Twintig jaar geleden moest je als journalist ook een echte speurder zijn, beschikken over een (onwettelijke) scanner om de politie- en medische diensten af te luisteren, informanten hebben bij politie, ambulancediensten, politiek, enz...enfin, het "echte" werk.
Nu heb je de "woordvoerders". De stad heeft ze, de politie, het parket, de provincie, bedrijven, enz... Communicatiespecialisten die de pers moeten vertellen wat de dienst kwijt wil of gepubliceerd wil zien en moeten verzwijgen of verbloemen wat de pers zeker niet mag weten of publiceren.
Geen simpele zaak als je weet dat die mensen nooit alles mogen vertellen wat ze weten of wat hun dienst zou kunnen schaden.
Eén van dé betere woordvoerders of persofficieren was Sven Lommaert van de Antwerpse politie. Een integer man, nooit uit de hoogte, amicaal met de pers en recht voor de raap. Zeven jaar heeft die man dat gedaan en op die zeven jaar heeft hij een reputatie opgebouwd samen met een vriendschapsband met de voltallige Antwerpse pers, maar... enkele maanden geleden werd hij op een zijspoor geplaatst en vervangen.
Vervangen door zijn voorganger nog wel, Fons Bastiaenssens.
En...? Nog nooit verschenen de politiebriefings zo laat, af en toe zelfs een dag te laat of compleet niet. Enkele dagen geleden was zelfs een ganse familie in paniek omdat hun verdwenen dochter door de politie aan de pers dood werd verklaard en wij die informatie allemaal publiceerden, terwijl s'anderendaags bleek dat de dood verklaarde vermiste levend en wel was (gelukkig).
Net zoals Fons de Sven moest opvolgen na een zogenaamde fout, mag Sven nu aub terug de Fons opvolgen, zodat wij ons nieuws terug wat vroeger en correcter krijgen?

1 opmerking:

  1. Rudy nog NOOIT van vriendjes politiek gehoord?
    HET IS NI WAT MEN KAN MAAR WIE MEN KENT

    BeantwoordenVerwijderen