maandag 30 november 2009

Een stok om te slaan...

De Zwitserse bevolking heeft zich gisteren in een bindend referendum uitgesproken tegen de bouw van minaretten op Zwitsers grondgebied. Enkel tegen de bouw van minaretten, niet tegen het Islamitisme an sich. Laat dat even duidelijk zijn.
Terzelfdertijd, minder dan 24 uur na het beeindigen van het congres van het Vlaams Behang, waarop men zich had voorgenomen en elkaar plechtig had beloofd politiek op te schuiven naar het centrum, minder opruiende taal te gebruiken, te stoppen met beledigende one-liners, enz.., laat Filip Dewinter van zich horen : 'Net zoals Wilhelm Tell staan de Zwitsers symbool voor het verzet van vele Europeanen tegen een vreemde overheersing. De islam met zijn minaretten en moskeeën hoort niet thuis in Europa'.

Volgens Dewinter moet er een halt toegeroepen worden aan de wildgroei van moskeeën en minaretten in Vlaanderen. 'Al te dikwijls zijn moskeeën en minaretten immers de symbolen van de islamisering van een wijk of buurt', besluit Dewinter, en onmiddellijk gaat hij stappen ondernemen om de bouw van moskeeën en minaretten in België aan banden te leggen. Zijn enige bedoeling is uiteraard om de islamitisering in Vlaanderen aan banden te leggen en heeft niets te maken met de bouw van een minaret.

Kijk, eerlijk is eerlijk. Ik vindt de Indische tempel in Wilrijk of de Boedistische tempel in Schoten ook niet in het straatbeeld passen. Het zijn op zich prachtige gebouwen, maar ze passen hier niet in het landschap, net zo min als de vele namaak-Spaanse haciënda's, die hier als woning worden gebouwd. In een gebouw mag van mij een eigenaar doen wat hij wilt, al richt hij zijn woning, tempel, gebedshuis of verenigingslokaal in als een Sixtijnse kapel, maar voor de buitenkant zijn er nu eenmaal bouwvoorschriften.

Als de moslims daar nood aan hebben, mogen die van mij in Antwerpen zoveel moskeeën bouwen als ze nodig denken te hebben, maar... de buitenzijde aangepast aan de omgeving en niet in een oosterse stijl. Zelfs een minaret kan naar mijn bescheiden mening gebouwd worden, zolang die maar past in het landschappelijk geheel en geen oosterse kitch is. Als je kijkt naar de moderne kerktorens, die zijn ook niet meer gebouwd zoals destijds.

Maar een ultramodern gebouw als moskee met daarop een oosters minaret, en dat in Antwerpen, zou nog harder vloeken dan het gebouw van het MAS, en dat is al erg genoeg...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten