vrijdag 27 november 2009

De koorts van het Vlaams Behang...

We staan er niet altijd bij stil, maar binnen enkele weken is het 2010 en staan we op minder dan twee jaar van nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Enkele mandatarissen van 't Schoon Verdiep zijn al enkele maanden bezig om een vernieuwd charme-offensief in te zetten, ontplooien plannen die ze deze legislatuur nooit meer kunnen waarmaken maar hun binnen twee jaar onmisbaar maken in een nieuwe coalitie en sommigen maken zelfs een bocht van méér dan 180° om in de gunst van de kiezer te vallen. Enfin, allemaal kleine, quasi onopvallende dingen, maar toch... het begint bij iedereen te kriebelen.
Wie de laatste maanden opvallend stil was op de Antwerpse oppositiebanken was het Vlaams Behang. Zelfs over de begroting voor de komende jaren hebben ze weinig kabaal gemaakt. Ze stemden uiteraard tegen, maar toch, minder theatraal dan voorheen.
Tot enkele dagen geleden... de leeuw is wakker geschoten. Hij wil nog wel brullen, maar het klauwen wil hij afleren. Voorzitter Valckeniers wil het Behang een ander imago geven. Dat wil hij eigenlijk al, of dat beweert hij tenminste, van bij zijn aanstelling als voorzitter, maar nu gaat hij er werk van maken. De partij moet meer opschuiven naar het centrum, het taalgebruik en de beeldspraak moet gezuiverd worden, enfin, met de naderende gemeenteverkiezingen wil het Vlaams Behang bijna transformeren naar een godsvrezende jeugdbeweging uit de jaren vijftig en alle dagen minstens één goede daad doen. Bart de Wever achterna!
Arme De Winter, arme Annemans, gedaan met te kappen op de allochtonen, gedaan met polulistische, opruiende taal, op een normale manier aan politiek doen dus. Dat valt bij beide heren niet in goede aarde en hun klauwen staan op scherp. Ambras in de hoogste regioenen van het Behang.
Maar ondanks het charme-offensief van Valckeniers moeten ze bij het Behang nog veel leren. Kijk, je kan voor en tegen het Vlaams Behang zijn, dat moet ieder voor zich uitmaken. Je kan voor of tegen Morel zijn, ook dat is een vrije keuze. Maar één ding staat vast, vermenselijken of niet, ge gaat niet met mensen om zoals het Behang nu met Morel omgaat. Dat zegt ook iets over de voorzitter. Hij wil misschien niet meer klauwen, maar z'n nagels staan scherper dan ooit tevoren...
En een leeuw, of hij nu Vlaams is of niet, is en blijft een wild dier en bijgevolg onbetrouwbaar...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten