vrijdag 6 november 2009

Rookvrij België....


Al enkele weken is er in België discussie aan de gang over een rookverbod in cafés en restaurants. Hartspecialist Pedro Brugada heeft nu nog meer stof tot discussie gegeven door te stellen dat België het eerste land ter wereld zou moeten worden dat volledig rookvrij is. "Vaardig een rookverbod uit op straat, op het werk, thuis, overal en altijd", luidt zijn oproep.
De VUB-hartspecialist, die ook koning Albert behandelde, gelooft er rotsvast in dat België kan slagen in deze opzet. "België was al vaker een baanbreker. Kijk maar eens hoe Walen en Vlamingen hier kunnen samenleven of hoe een klein landje als dit toch groot kan zijn bij een humanitaire crisis. Daarom, laat België maar het allereerste land ter wereld worden met een absoluut rookverbod."
Toch lijkt de oproep van Brugada niet haalbaar en zou het ook op veel protest stoten bij de rokers in ons land. "Ik ken de bezwaren wel. Roken verbieden is asociaal is er een van. Dat is kletskoek. De enige waarheid is dat je van roken ziek wordt. Een andere dooddoener: de overheid verdient aan rokers. Wel, een algemeen rookverbod zal nog beter zijn voor de staatskas want de ziektekosten zullen spectaculair dalen."
Bovendien vindt geboren Spanjaard Brugada dat hij tweemaal recht van spreken heeft. "Ik spreek niet alleen uit mijn ervaring als arts, maar ook uit mijn ervaring als ex-roker. Ik rookte dertig jaar geleden toen de schadelijke gevolgen ervan nog niet zo bekend waren. Ik ben dus het bewijs dat stoppen met roken kan."
De politici reageren alvast met gemengde gevoelens op de oproep van Brugada. Federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) ziet een volledig rookverbod wel zitten. Patrik Vankrunkelsven (Open Vld) waarschuwt echter en spreekt over begripsverwarring. "Een totaal rookverbod betekent voor de politiek een totaal rookverbod op openbare plaatsen, dus geen rookverbod dat altijd en overal geldt", aldus Vankrunkelsven, "Als arts ben ik natuurlijk voorstander van het voorstel van Brugada, maar als gewezen politicus weet ik dat daar geen draagvlak voor is. De tijdsgeest is er gewoon niet rijp voor. Misschien wel over vijf of tien jaar. Laat ons nu gaan voor een rookverbod op openbare plaatsen en in het bijzijn van kinderen."
Wouter Van Besien van Groen! denkt bovendien dat zo'n rookverbod alleen maar de illegale verkoop en het zwarte circuit in de hand zal werken. Daarom pleit ook hij voor een rookverbod op openbare plaatsen.

nvdr: Die kerel heeft gewoon last van een tekort aan nicotine...bij ex-rokers is dit een probleem die zich meermaals voordoet..lijkt het wel.. ze praten over stoppen en verbieden alsof onze eigen mening totaal onbelangrijk is.. zij willen gewoon beslissen hoe wij leven... wat is het volgende... controle op ons sex leven ?? laten we duidelijk zijn , ik ben roker, en ik weet dat roken zeker niet goed is... maar dat zijn vele andere zaken ook.. kijk gewoon naar ons milieu en vertel mij dan hoeveel procent meer kans ik heb omdat te overleven als niet-roker.

En dan heb ik nog een doordenkertje... op café wordt uiteindelijk niemand verplicht om in mijn rook te staan... hij kan altijd de zaak verlaten ( indien het een rookvriendelijk café is)... maar die vrouw met haar 3 jarig kind die weggemaaid wordt langs de kant van de weg door een dronken chauffeur heeft deze keuze niet... maar "zuipen" staat niet ter discussie... hetzelfde voor restaurant-bezoekers met duidelijk "overgewicht" die zich volproppen met voedsel en op deze manier hun leven in gevaar brengen... en ook handen vol geld kosten aan de maatschappij door hun medische problemen... maar ook die staan niet op het lijstje van de ANTI-Clubs.
Waar ik maar mee bedoel, laat mensen kiezen op welke manier ze gezond of ongezond leven..het is nog altijd ONS leven en dit tot nader order.

1 opmerking:

  1. debusschere lilianne6 november 2009 om 01:44

    Wie is degene die zegt hoe wij rokers bepalen hoe hij moet leven, bepaald hij niet hoe wij rokers moeten leven. Ik als roker zal zelf wel bepalen hoe ik leef dat het ongezond weet ik ook wel. Maar buiten gaan wandelen is ook ongezond. Mijn grootmoeder heeft 50j café gehouden en passief roken nog slechter, wel ze is toch 94j geworden. En is niet gestorven aan een hartkwaal of longziekte, ze stierf vredig in haar slaap. Als ze roken afschaffen mij goed zenne maar dan moet de alochol ook afgeschaft worden. Al eens goed rondom u gekeken hoeveel alcolisten er zijn. Ik ben opgevoed geweest rond de alcohol. Moet eens proberen te praten met een roker en ene die dronken is, met wie zal je deftiger kunnen praten denk je. Ik erger me rot aan alcohol niets dan problemen daarmee. Rookverbod thuis!!!! dan zet ik een rookkotje in mijn tuin bende kinderen zeg.

    BeantwoordenVerwijderen