maandag 2 november 2009

Ongedisciplineerde strandjeannetten...

De kranten staan er bol van vandaag: het politiekorps is ongedisciplineerd! Whaaw!! Je moet echt geen lid van Mensa zijn om dat zelf te zien. En hoe komt dat, denk je? Simpel: de aanwerving, de opleiding en het officierenkorps, of in één woord: een totaal mislukte politiehervorming.
Keer eens enkele deccenia terug, naar de tijd dat er nog rijkswacht en gemeentelijke politie bestond.
Een politie-agent mocht destijds zelfs geen proces-verbaal in z'n eigen naam maken. Alle processen-verbaal waren opgemaakt op naam van de commissaris. Enkele weken tot maanden opleiding en een politicus hebben in uw kennissenkring volstonden om als politieman de baan opgestuurd te worden. De voertaal in de Antwerpse provinciale politieschool was "plat Antwerps" en je wist bij de aanwerving al wat uw standplaats zou zijn. Je werd bijna agent "op leerkontrakt", vier dagen de baan op met een oudere collega en één dag per week naar school.
Bij de rijkswacht echter werd er eerst een onderzoek gevoerd naar uw verleden en dat van uw familie tot in de derde graad. Wee uw gebeente als er een stroper, smokkelaar of iemand die tijdens de oorlog aan de verkeerde kant had gestaan in uw familie werd aangetroffen, want dan kon je het vergeten. Eén tot vijf jaar opleiding in een streng, intern, militair regime. Alle dagen twee tot vier kennistesten en om de drie maanden examen. Wie op die driemaandelijkse examens zakte, vloog er uit. Wie op een dagelijkse test de helft van de punten niet haalde, mocht zelfs in het weekend niet naar huis.
Kontrole op het opmaken van uw bed, kontrole over de inhoud van uw kast, kontrole van de kledij en de schoenen, controle van de haarsnit, kontrole op de netheid van uw gemeenschappelijke kamer, kontrole op uw manier van eten in de refter, straf omdat uw ene schoen minder hard blonk dan de andere, straf omdat uw haar te lang was, straf omdat uw das scheef hing, straf omdat men gewoon straf wilde geven.
Iedere chef werd met zijn graad aangesproken en zeker niet als Jan, Pol of Petrus. Er werd jaren met je kl...ten gespeeld voor je eindelijk naar een eenheid mocht gaan, liefst zo ver mogelijk van uw woonplaats, kwestie van er zeker niemand te kennen die je zou kunnen voortrekken.
En toen kwam de politiehervorming.... de opleiding is nog maar een afkooksel van vroeger, de chefs worden met de voornaam aangesproken, haar- en baarddracht is vrij, de dames en heren gaan tijdens de opleiding alle dagen naar huis, ze kiezen zelf hun korps of kennen hun korps al nog voor ze aan de opleiding beginnen, alle soorten uniformen worden door elkaar gedragen, zodat geen enkele politieman of -vrouw nog identiek gekleed is, en ga zo maar door...
En dan verschiet men ervan dat de politie bestaat uit gespierde velopompen en ongedisciplineerde strandjeannetten? Leg er verdomme terug eens de riem op en dan hebben wij binnen vijf jaar terug politiemensen zoals politiemensen moeten zijn.
Laar iedereen opleiden bij de federale politie in Brussel door oud-rijkswachtonderrichters en stop ermee dat Antwerpen zelf mag rekruteren voor haar korps. Antwerpen is geen haar beter dan eender welke andere Begische gemeente en haar politiekorps zeker niet. Stuur de officieren terug de baan op om hun manschappen te controleren en bij te sturen, en geef wie zich niet wil aanpassen een C4...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten