maandag 23 november 2009

Islamofobie in Antwerpen...


Islamofobie, mijn grootmoeder zaliger zou gezegd hebben: "Jongen, da's een woord van duizend frank, maar wat betekent het feitelijk?" Wel, letterlijk betekent het "schrik van de Islam" of "schrik van de belijders van de Islam, schrik van de moslims".
Waarom die rare inleiding? Wel, het voorbije weekend protesteerden zaterdag een veertigtal overwegend moslima van "Vrije keuze"op het Sint-Jansplein en zondag een twintigtal moslims van de AEL op de Draakplaats. Beide manifestaties waren tegen de islamofobie in Antwerpen.
Bij manifestaties met een dergelijk thema vraag ik mij af: Hebben de Antwerpenaren schrik van de moslims? Op uitzondering van een paar mislopen jongeren die oude mensjes lastig vallen en hun sjacoche pikken denk ik niet dat de Antwerpenaar bang is van de moslims. En de angst die die paar oudere mensen hebben zal niet overgaan door in een weekend twee manifiestaties te organiseren die op weinig belangstelling konden rekenen. Die zal alleen maar overgaan wanneer men die mislopen jongeren streng aanpakt en terug op het goede spoor zet, wat uiteraard wat meer moeite vergt dan twee manifestaties organiseren.
Op beide manifestaties eiste men gelijke kansen in het onderwijs en gelijke kansen op de werkvloer, de bouw van eigen moslimscholen, een einde aan het geweld tegen moslims, een quota bij aanwervingen, het oprichten van eigen jeugdbewegingen en het oprichten van eigen verenigingen.
Kijk, dat vind ik nu manifesteren om te manifesteren, want:
  • Wanneer er minder moslimjongeren doorstoten naar het hoger onderwijs, ligt dat zeker niet aan het onderwijs zelf, maar eerder aan een gebrekkige kennis van de nederlandse taal en desintresse van de leerlingen. Tenslotte wordt er hetzelfde onderwijs gegeven in België aan autochtone en allochtone jongeren. Ze zitten trouwens in dezelfde school en klas, krijgen dezelfde nota's, dezelfde les en dezelfde examens. Waar ligt de discriminatie dan? Wiens schuld is het dat de moslimjongeren niet doorstoten naar het hoger onderwijs? Wat heeft dat met islamofobie te maken?
  • Er zijn inderdaad nog bepaalde firma's, zoals FERRYN, die zeggen dat ze het liefst "genen bruinen" naar hun klanten sturen, maar ik denk dat dat eerder uitzondering dan regel is. Als je kijkt naar het personeel van de stad Antwerpen, denk ik dat dat een juiste weerspiegeling van de bevolking is. Wel is het juist dat, maar dat geldt zowel voor allochtonen als voor autochtonen, je maar een job kunt krijgen volgens de diploma-eisen. Van een ezel kan je nooit een advocaat maken, maar dat telt voor beide bevolkingsgroepen. En wat heeft dat weer met islamofobie te maken?
  • Een quota bij aanwervingen is onwettelijk. In de Belgische grondwet staat dat hij telt voor alle belgen en dat iedere belg gelijk is voor de wet. Er staat nergens geschreven dat een moslim positief of negatief moet gediscrimineerd worden. Ook bij aanwervingen is taalkennis en juist diploma voor de juiste job een vereiste. Ook dit heeft niets met islamofobie te maken.
  • Er is niets dat belet aan de moslimgemeenschap om een moslimschool op te richten. In België is er geen schoolplicht, maar een leerplicht. Iedereen kan een school openen en desnoods zijn leerlingen examens laten afleggen voor de middenjury. Wanneer het echter de bedoeling van die scholen is om les te gaan geven in de arabische taal en cultuur, verminderd dat automatisch weer de kansen op doorstoting naar het hoger onderwijs en de arbeidsmarkt. Ik dacht trouwens dat in iedere gemeenschapsschool men vrij kan kiezen voor ismalitische godsdienstlessen. Een eigen moslimschool is een recht, maar zou uiteraard de integratie niet bevorderen. Heeft dat iets te maken met islamofobie? Ik dacht het niet.
  • Er is ook niets dat de moslimgemeenschap verbiedt een eigen jeugdbeweging op te richten. In België kent men "vrijheid van verenigen" als één van de artikelen in de grondwet. Weer is het uiteraard iets dat de integratie niet zal bevorderen. FOS Open Scouting is een pluralistische scoutsbeweging waar elke godsdienstbeleving en gezindheid welkom is. Zij voeren diversiteit trouwens hoog in het vaandel. Islamofobie? Andermaal neen!
  • De eis tot het oprichten van eigen verenigingen? Ook hier verwijs ik naar "vrijheid van verenigen". Is de AEL geen vereniging? Is "Vrije keuze" geen vereniging? Al die vzw's in de Handelsstraat en de Diepestraat (iedere vijftig meter minstens één), zijn dat geen verenigingen? Ik dacht het wel, want anders zijn ze allemaal in overtreding op de wet op de vzw's. Is er hier sprake van islamofobie? Neen, ook niet.

Wat is dan de echte eis? De hoofddoekenkwestie? Moeten de foto's van ons koningspaar in de openbare gebouwen vervangen worden door een foto van Koning Mohammed VI en President Abdullah Gül?

We leven hier nu éénmaal in België, waar een andere cultuur heerst dan in sommigen hun thuisland, maar wie vrijwillig naar hier komt, zal zich toch moeten aanpassen aan de wetten en reglementen van het land wiens nationaliteit men aanneemt of wil aannemen. Aanpassen kan niet van één kant (blijven) komen en fundamentalisme is NOOIT goed, niet van de moslims, niet van de joden, niet van de christenen, niet van de vrijzinnigen en van niemand trouwens.

Maar islamofobie? Als men denkt dat dat bestaat in Antwerpen, moet men dringend iets doen om die angst weg te nemen, en dat kan alleen als iedereen zich als een normaal mens gedraagt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten