donderdag 19 november 2009

Geruchten...

Ik hoor en lees vandaag geruchten, maar kan tot nu toe nergens hieromtrent bevestiging krijgen. Beschouw deze collumn vandaag dan ook niet als iets met nieuwswaarde of als keiharde waarheid.
Waarover gaat het? Wel, het gaat over twee losstaande feiten die op één of andere manier toch met elkaar verband houden.
Het eerste gerucht gaat over het Antwerpse stadhuis. Aan de straatzijde, op de gelijkvloerse verdieping zijn rondom vijfenveertig buitendeuren. Misschien hebt U zich ooit afgevraagd waarom zoveel toegangsdeuren nodig zijn (of althans waren).
Antwerpen wilde destijds (16é eeuw) een stadhuis, maar had daar eigenlijk het nodige geld niet voor, dus werden aanvankelijk enkel de eerste twee verdiepingen gebouwd, welke in 1564 opgeleverd werden. Dek bovenstaande foto maar eens gedeeltelijk af en U zult zien dat het stadhuis er meer uitzag als een militair bolwerk dan als een statig stadhuis. De tweede verdieping fungeerde dus als stadhuis en de gelijkvloerse verdieping, met zijn vijfenveertig toegangsdeuren, werd verhuurd aan diverse winkeliers, die elk in hun toegangsdeur hun waren te koop aanboden. Met het huurgeld dat de winkeliers voor de panden betaalden, werd, in de loop van de daaropvolgende decennia, de rest van het stadhuis afgewerkt.
Het Antwerpse stadhuis was dus, enkele eeuwen voor er sprake was van Wijnegem Shoppingcenter, het eerste shoppingcentrum in Antwerpen.
Nu gonst het gerucht dat men op 't Schoon Verdiep, onder impuls van schepen Van Campenhout, zinnens is om daar terug winkels te openen, onder meer diamantwinkels.
Pas op, op zich geen slecht idee en toeristisch gezien misschien een nieuwe troef op de Grote Markt, nu alle evenementen toch verhuisd zijn of verhuizen naar het "Trendy Zuid", de Grote Markt verkeersvrij is en de terrassen gehalveerd. Alleen hoop ik dat ze met dat idee het stadhuis niet in handen gaan geven van de Joden en van de Russische maffia en er het nieuwe "Rode plein" van maken.
Het tweede gerucht gaat over de Dienst Toerisme. Die zit momenteel toeristisch zéér centraal gelegen op de Grote Markt, 15 en heeft een antenne in het vernieuwde Centraal station. Twee superlocaties dus, enerzijds onmiddellijk bereikbaar bij aankomst per trein, gelegen naast de Zoo
en anderzijds pal in het toeristische centrum van Antwerpen.
Nu gaan geruchten dat men zinnens is deze dienst te verhuizen naar... inderdaad, het "Trendy Zuid". Begrijpe wie begrijpen kan. Leven onze vertegenwoordigers op 't Schoon Verdiep op een andere planeet, zijn ze wereldvreemd, of denken ze echt dat een toerist zijn informatie tweeënenhalve kilometer verder gaat halen om dan terug te keren naar de Grote Markt, de Kathedraal, het Steen en de Schelde?
Dat eerste gerucht mag van mij gerust waarheid worden, maar dat tweede? Als dat waar is mag voor mijn part het ganse stadsbestuur werk gaan zoeken in een beschermde werkplaats en hopen dat ze er aangenomen worden....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten