woensdag 4 november 2009

Over tweetallen en snorren....

Soms wordt er al eens gezegd dat alle goede dingen uit drie bestaan, maar drie is geen twee, en daar wringt in Antwerpen het schoentje.
Als je van het Waasland komt bijvoorbeeld en je wilt Antwerpen binnenrijden, heb je twee keuzen: de Konijnenpijp of de Kennedytunnel. Ben je voetballiefhebber in Antwerpen, dan heb je andermaal twee keuzen: R. Antwerp F.C. of Germinal Beerschot. Het feit dat de supporters van beide clubs elkaars bloed kunnen drinken mag geen invloed hebben op je keuze natuurlijk. Ben de drager van een reusachtige snor, dan kan je kiezen tussen de Antwerpse Snorrenclub en de Europese Snorrenclub Antwerpen. Ook hier mag je uw keuze niet laten beinvloeden door het feit dat beide clubs geen goede vrienden zijn of minstens elkaars deur niet plat lopen.
En eigenlijk hoeft dat niet. Ik bedoel goede vrienden zijn of elkaars deur plat lopen. Een beetje concurrentie kan nooit kwaad en is goed voor het clubgevoel. En daar doen we het toch om? Om dat clubgevoel? Een mens is een kuddedier en heeft gezelschap én concurrentie nodig. Vergelijk de clubs maar een beetje als destijds de stammen. Elk met hun eigen kledij, kleuren, vlag en rituelen. Indruk maken op de tegenstrever speelt daarbij een belangrijke rol. Maar... het mag niet te ver gaan, het moet plezant blijven, het mag niet uitdraaien op een oorlog.
Kijk, dat moet het Antwerps schepencollege ook gedacht hebben toen destijds de ene bestaande snorrenclub in Antwerpen splitte en er twee concurrerende clubs uit ontstonden, want... hoe moest het nu met de jaarlijkse manifestatie "De snor van 't jaar". De stad velde daarbij een wijs oordeelde en vaardigde op 26 februari 2003 een collegebesluit uit met de beslissing dat deze manifestatie alternerend door beide clubs zou georganiseerd worden. Het ene jaar de ene en het andere jaar de andere club dus.
Volgend jaar is het dus de beurt aan de Europese Snorrenclub Antwerpen. Op 5 juni kiezen zij de "Snor van 't Stad". Geen probleem toch? Ware het niet dat de Snorrenclub Antwerpen, tegen alle afspraken en tegen het collegebesluit in, toch diezelfde dag de "Snor van 't Jaar" kiezen. Het collegebesluit wordt trouwens al jaren door deze laatsten met de voeten getreden.
Dit is geen "stamgevoel", maar pure, en vergeef mij de uitdrukking, mensenkloterij! Ik ben dan ook van mening dat de stad Antwerpen op 5 juni 2010 de manifestatie van de Snorrenclub Antwerpen op de openbare weg moet verbieden.
Afspraken worden niet gemaakt om een gelijk te halen, maar om praktische redenen. Daarom dienen ze ook te worden nageleefd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten