dinsdag 3 november 2009

De "Jomme Dockx"-en van 't stad...

Jomme Dockx is dood. Niet alleen de acteur Manu Verreth stierf vrijdagavond maar ook zijn onvergetelijke alter ego, de gelijknamige ambtenaar-met-stofjas in de tv-serie De collega's. Het is ook (bijna) gedaan met Jomme Dockx, op een (imaginair) Belgisch ministerie de "classificeerder" van dienst, de laagste in rang. Een goedige, laaggeschoolde ambtenaar van wie amper gewenst werd dat hij nadacht. Uitvoeren volstond.

Het gros van het werk van de ontelbare Jomme Dockxen van destijds is vandaag overgenomen door geïnformatiseerde systemen. Vele echte "collega's" van vandaag zullen trouwens moeite hebben om zich te herkennen in het gezapige werkritme en de onverschillige attitude van hun imaginaire voorgangers uit 1980. Als het in de tijd van Jomme maar volgens de geijkte regels verliep, en - nog belangrijker - binnen de uren.

Sindsdien heeft de overheid er hard aan gewerkt om die karikatuur te veranderen en haar dienstverlening sneller en performanter te maken. Toch ergert Vincent Van Quickenborne (Open Vld), zich blauw aan de sluipende aanwerving van steeds meer personeel in allerlei regionale en lagere overheidsdiensten, zoals provincie en stad.
En hoe zou dat in Antwerpen zijn? Bestaan ze hier nog, de Jomme Dockx-en in stadsdienst? Ik denk en ik vrees van wel! Ik kan mij voorstellen dat er in "Den Bell", waarin een paar duizend (!!) stadsambtenaren zullen verzameld worden er zeker en vast zullen gevonden worden.
De laagste stadsbedienden in graad, niveau lager onderwijs, dertig jaar geleden politiek benoemd door een bevriende schepen of burgermeester. De enigen die nog gaan werken met hemd én das, met "stralende A" en de klanten aanspreken in een soort geforceerd nederlands. Op weg naar huis of naar het werk altijd drager van een indrukwekkende aktentas, welke enkel hun boterhammetjes en thermosfles bevat en op het werk een ganse dag druk bezig met fotocopys van fotocopys te maken.
En... worden dergelijke individuen nog aangeworven? Of zou er in Antwerpen echt geen enkele politieke benoeming meer gebeuren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten