zondag 29 november 2009

Gezeik in Antwerpen...

Op 22 maart 2002 verspreidde de persdienst van de stad Antwerpen onderstaand bericht:
(Citaat)Eerste spadensteek openbare toiletten Sint-Jansplein
_____
Begin 2002 werd de bouwtoelating verkregen voor het oprichten van openbare toiletten op het Sint-Jansplein.
Volgende week woensdag 27 maart 2002 is de eerste spadensteek. Maandag beginnen de voorbereidende werken.
De concessiehouder, bvba Toilet Team Group uit Hoboken, heeft het idee gelanceerd. Het ontwerp is een realisatie van architect Boud Rombouts. De aannemer die de constructie zal oprichten is de nv Constructor.
Dit eerste openbare toilet in Antwerpen kadert in de beleidsvisie omtrent de openbare toiletten in Antwerpen. Dit pilootproject is goedgekeurd in de gemeenteraad. Indien dit project positief geëvalueerd wordt, zullen ook ander locaties volgen.
Het wordt een modern complex uit aluminium, glas en crepy. Er is aan iedereen gedacht: dames, kinderen, heren, mindervaliden, moeder en kind, EHBO-ruimte, zelfs voor onze trouwe viervoeters wordt een drinkfontein voorzien. Het geheel wordt waarschijnlijk opgefleurd met een bloemenstand.
De uitvoering zal 150 kalenderdagen in beslag nemen, zodat de opening verwacht wordt rond eind juli.
_____
einde persbericht
Opgemaakt op 22 maart 2002
Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Techniek, aankoop en logistiek, Maurice Verlackt, tel. 03 244 50 91 (Einde citaat)
Enkele weken geleden echter verspreidde de stad Antwerpen een persbericht over datzelfde openbaar toilet, maar dit maal om te verkondigen dat het te huur stond om er eventueel een frituur, krantenkiosk of boemenwinkel in uit te baten. Het bewuste openbare toilet, het enige, zoals ze in 2002 zelf verkondigden, heeft trouwens maar enkele jaren toegankelijk geweest en is nu al jaren gesloten.
Er is dus wel degelijk een acuut tekort aan openbare toiletten in Antwerpen. Voor een stad die jaarlijks een paar honderdduizend toeristen ontvangt uit binnen- en buitenland en zelf een bevolking heeft van bijna 500.000 man, is dit een regelrechte schande!!
De stad heeft daar een typisch Antwerpse oplossing aan willen geven door te verkondigen dat de openbare gebouwen zoals stadhuis, bibliotheek, enz... tijdens de kantooruren open staan voor gratis toiletgebruik. Zoiets kan men natuurlijk alleen op 't Schoon Verdiep uitvinden, want wanneer de nood het hoogst is, in het weekend dus en na de kantooruren, zijn die gebouwen natuurlijk gesloten.
Soms is het lachwekkend, wanneer je op de Grote Markt, in café Den Engel of Den Bengel, een japanese vrouw ziet binnenkomen die met handen en voeten tracht te vragen om, zonder consumptie te verbruiken, gebruik te maken van het toilet. Wanneer dit toegestaan wordt, gaat die vrouw terug buiten, zonder te plassen, om minder dan een minuut later terug binnen te komen met twee busladingen japanners, die allemaal gaan plassen, waarna ze het interieur uitgebreid fotograferen en bij het buitengaan diep en dankbaar buigen voor wat ze hebben mogen achterlaten.
Heb je 's morgensvroeg al eens over de Groenplaats gelopen, waar al die "straatbewoners" zich onledig houden? Moet je beslist eens doen. De ammoniakdampen slaan zo je neus binnen en het wordt nog erger wanneer je daar de roltrap naar de metro neemt. Daar loopt de zeik letterlijk van de muren.
's Avonds al eens gaan wandelen op de weinig groene plekken die Antwerpen rijk is? Moet je ook eens doen. Daar zie je onderweg hopen liggen die beslist niet van een hond afkomstig zijn, want volgens mij kuist een hond zijn gat niet af.
Als Antwerpen echt het werelkampioenschap voetbal wil binnenhalen, kunnen ze nu alvast beginnen met het bouwen van strategisch geplaatste toiletten, want anders zal de weg naar het nieuw te bouwen voetbalstadion bezaaid liggen met drollen en een zodanige ammoniakgeur verspreiden dat wegwijzers niet nodig zullen zijn.
Dus, Antwerpse politici, inplaats van te dromen van inmense projecten, begin maar al eens met hier en daar een deftig toilet te bouwen. De bevolking en de toeristen zullen U dankbaar zijn...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten