donderdag 12 november 2009

Symbolen...


Er bestaat geen enkele natie, geen enkele stad of gemeente, zelfs geen enkele vereniging of vriendenkring, of ze hebben hun eigen symbool. Iets waardoor ze herkenbaar worden, iets waar ze mee vereenzelvigd worden. Ik heb het hier niet over een vlag of een gemeente- of stadswapen, neen, echt over een symbool.

Kijk, zo heeft Brussel Manneke Pis en het Atomium, Keulen heeft zijn Dom, Gent het Gravensteen, Diest zijn para's (voor zolang het nog duurt) en Antwerpen de Lievevrouwetoren. Eender welke Antwerpenaar die voor lange of minder lange tijd zijn stad heeft moeten verlaten en hij ziet de Lievevrouwetoren met eigen ogen terug, weet dat hij thuis is. Althans, zo is het lang geweest, tot....
Patrick Janssens burgemeester werd. Voordien een gladde reklamejongen die het gemaakt had, en dat zullen de Antwerpenaars geweten hebben. Want, en misschien hebben jullie er niet direct erg in gehad, ik trouwens ook niet, maar de Lievevrouwetoren als symbool van Antwerpen was niet meer belangrijk. Ook het officiële wapenschild, met Adam en Eva, hét bewijs dat het aards paradijs in Antwerpen lag, was niet meer belangrijk. Voortaan zou Antwerpen zich profileren met de "stralende A". Een witte A op een rode achtergrond, geflankeerd door wat belgische fritten. En pas op, het is nog geslaagd ook. De Lievevrouwetoren verloor aan belang, want eender waar ter wereld, waar men die A met die fritten ziet, weet men dat het over Antwerpen gaat. De Lievevrouwetoren is gedegradeert tot een te fotografen object door de Japanse toeristen die het verhaal van Nello en Patrache beter kennen dan wij.
Nu komt stunt twee in het marketingplan: 200.000 euro, stadsgeld uiteraard, dus onze belastingen, in klinkklare munt investeren in de nieuwste filmproductie van Jan Verheyen "Zot van A". Volgens reklamegoeroe Janssens dé zet om Antwerpen nog meer bekendheid te geven. Voorwaarde is natuurlijk dat de film succes heeft.
En nu stunt drie: Het voetbalstadion aan de Schelde en de kandidatuur als speelstad voor het wereldkampioenschap voetbal. Waaaaaaw!!!!!! Oké, dat stadion is na het wereldkampioenschap niet verloren. We hebben tenslotte twee voetbalclubs met enige naam, en in Brugge spelen toch ook twee ploegen in één stadion. Maar ja, den Beerschot zegt dat zoiets commercieel voor hen niet aantrekkelijk is, en daar hebben ze toch een punt.
Maar wat is nu de bedoeling van Janssens? Wat moet nu het symbool van Antwerpen worden? Een sinterklaasfilm, opgenomen in Antwerpen, vol met "stralende A's, waar de plot zich afspeelt in het stadion aan de Schelde?
Ik weet het niet, maar ik verdedig als A-diplomahouder al twee jaar de Lievevrouwetoren als hét symbool van Antwerpen en zal dat ook blijven doen, ondanks alle Jan Verheyens, alle Patrick Janssens'en, alle stralende "A's" en eender wat die reklameboy nog uit z'n mouw schudt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten