zondag 4 oktober 2009

Wij zijn geen prostituees...

We zijn nu een goede drie jaar bezig als redactie van een kleine regionale webkrant en kunnen niets meer vergelijken met onze startperiode, behalve onze mailboxen.
Qua lezers mogen we in geen geval klagen. Gemiddeld 4.000 gelezen bladzijden per dag voor een krant die enkel bericht over Antwerpen vind ik persoonlijk geen slecht resultaat. Qua lay-out zijn we niet meer te vergelijken met de eerste uitgave en qua navigatie zeker niet. Het aantal nieuwsberichten per dag stijgt gestaag, samen met het aantal bronnen. Van een éénmansredactie zijn we uitgegroeid tot een vijfkoppige bemanning en tot nu maken we geen ruzie (we zijn tenslotte geen politieke partij). Intussen weten we dat we geen polls meer hoeven te plaatsen, bij onze laatste peiling ivm de Oosterweelverbinding hebben op de kop geteld veertien mensen gereageerd. Ik hoop dat dit geen indicatie is voor het referendum (het waren trouwens 9 ja- en 5 nee-stemmen).
Neen, het struikelblok zijn onze mailboxen. Niet dat ze niet werken of te traag zijn, niet dat we te weinig post krijgen, maar... wat we krijgen, dat is het probleem. Laat het ons even voor eens en altijd duidelijk stellen:
  • Beveren, Doel, Sint-Niklaas, enz... zijn voor ons Parking Antwerpen-West. Zij behoren niet tot de provincie Antwerpen, dus publiceren wij er ook niet over. Het heeft geen enkele zin ons hiervoor aankondigingen toe te zenden, want ze belanden onmiddellijk in de prullenmand.
  • Als het de bedoeling is dat iets gepubliceerd wordt schrijf je niet in de IK of WIJ-vorm. (Vb: Na ons succes van vorig jaar organiseren wij andermaal.... moet zijn Na het succes van vorig jaar organiseert vereniging X....).
  • Schrijf de tekst in een tekstverwerkingsbestand (bv Word) en niet in excell, pdf, enz... en gebruik als lettertype Trebuchet MS, 10 pt, schuin en bold, uitsluitend in het zwart zonder achtergrond.
  • Stuur de bijbehorende foto's in jpg- en eventuele logo's in gif-bestand.
  • Stuur Uw aankondigingen tijdig, dwz minstens één maand voor de datum dat het door gaat.
  • Laat aub een spellings- en grammaticacontrole over Uw tekst lopen voor U ons hem toezendt. Bomen wordt met één O geschreven en dieren met één R.
  • Probeer geen verdoken commerciële boodschappen in Uw tekst te schrijven, want wij sturen U gegarandeerd een rekening voor een publireportage.
  • Indien U een manifestatie gepubliceerd wil zien, is het wel de bedoeling dat U ons twee toegangskaarten bezorgd (één voor de journalist en één voor de fotograaf) of ons voor die dag accrediteerd. Het is niet de bedoeling dat wij toegangsgeld betalen om voor Uw zaak reklame te maken.
  • Verwijs voor verdere informatie aub niet naar een website. Als U te lui bent om de gegevens op te zoeken op die site, wij ook.
  • En tenslotte, geen enkele drukkingsgroep of politicus kan ons voor zijn of haar kar spannen ivm "Het woord van de redactie". Doe dus ook geen moeite in die richting, want U vangt gegarandeerd bot.

Voila, het is er af. Het is zeker niet voor iedereen bedoeld, maar... wie het schoentje past, trekt het aan. Wij zijn een redactie, geen prostituees...

2 opmerkingen:

  1. blijkbaar is de "redacteur" vergeten van welke regio hij zelf oorspronkelijk is

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet niet wat U hiermee bedoeld. Ik weet wel dat U anoniem reageert en dat dit hier normaal verboden is. Als U bedoelt dat ik van het Waasland ben en ik in verband met de krant alles buiten Antwerpen als parking beschouw, dan snap ik Uw opmerking nog niet. De stad en provincie Antwerpen hebben nu eenmaal grenzen, waarbuiten wij niet schrijven. Trouwens ik ben afkomstig van Moerbeke-Waas, welke dus ook parking Antwerpen-West is.

    BeantwoordenVerwijderen