maandag 12 oktober 2009

Antwerpen, het Chicago van het Noorden...

Op precies tien dagen tijd worden er twee Antwerpse politie-inspecteurs gedwongen om hun wapen te trekken, telkens met dodelijke afloop. Twee maal op tien dagen tijd worden politiemensen, enkel en alleen om hun leven en dat van anderen te beschermen, geconfronteerd met het doden van een mens.
Moeilijk, héél moeilijk. Ik zou niet graag op dat moment van de beslissing, of zelf nu in hun schoenen willen staan. Ondanks hun opleiding, ondanks de correctheid van hun beslissing, ongeacht de psychologische steun die de dienders nu ontvangen, probeer er maar eens mee te leven.
Misschien denkt u, ja, het is erg, maar... het zijn twee alleenstaande gevallen, toevallig binnen een korte tijdspanne, maar het zijn uitzonderingen.
Ik vrees dat ik U ongelijk moet geven. Sla er in onze, of eender welke andere Antwerpse krant het nieuws maar eens op na. Meer en meer zijn inbrekers, overvallers, zelfs kruimeldieven gewapend met een vuur- en/of een steekwapen. En of dat wapen nu echt of nep is, dat ziet men heus niet op het ogenblik dat men er mee geconfronteerd wordt. Trouwens, voor minder dan 10 euro kan iedereen zich zo'n onding aanschaffen op de Vogeltjesmarkt.
Moeten we ons massaal gaan bewapenen? Zeker niet! Ten eerste is het onwettig en ten tweede lokt geweld nog meer geweld uit. Men kan hoogstens een klein spuitbusje haarlak of goedkoop parfum op zak hebben om in de overvaller zijn of haar ogen te spuiten en van die gelegenheid gebruik maken om te vluchten.
Meer politie? Vergeet het maar. Bij de federale politie worden zelfs maar één op twee politiemensen vervangen.
Wat dan wel? Verlegging van prioriteiten bij de politie? Meer controle van verdachten in de stad? Waar begint dan (volgens de "slachtoffers"-gecontroleerden) een doelgerichte controle en waar begint (alweer volgens de "slachtoffers"-gecontroleerden) willekeur, plagerijen en racisme? Ik weet het echt niet.
Misschien moet men eens nagaan waarmee sommige mensen, die België legaal of illegaal binnen gekomen en al dan niet geregulariseerd zijn, hun boterham verdienen. Misschien moet men eens kijken waar bepaalde handelszaken zonder klanten hun "echte" inkomsten halen. Misschien moet men de zogenaamde "kleine" criminaliteit eens serieus gaan nemen. Misschien moeten onderzoeksrechters en parketmagistraten eens wat meer "kloten aan hun lijf" krijgen en zelfs de daders van die kleine criminaliteit eens dertig dagen in voorarrest steken in de Begijnenstraat.
Misschien, ...ja, zeg het maar, want het staat in geen geval op verbeteren...

1 opmerking:

  1. swakke zei:
    Maar Rudy toch wat vertel je nu allemaal?
    Het waren 2 brave jongens die een ongelukkige jeugd hadden en geen werk. Vraag het maar aan de Portugese vader. Wat zijn zoon hier alleen deed terwijl de rest in portugal woont is voor mij een raadsel maar is wel zo slim om een proces aan te spannen tegen de agent die geschoten heeft. Mischien een voorstel: geen wapens meer voor de politie maar een stapel bankbiljeten. Kunnen ze daar mee smijten en vallen er geen doden.

    BeantwoordenVerwijderen