zondag 25 oktober 2009

Een job bij (of schijt aan) de overheid...


Het is crisis, en dat zullen vele gezinnen geweten hebben. Bedrijven slanken af, reorganiseren of schudden een andere reden uit de mouw om hetzelfde ,of nog meer werk, met minder mensen te doen. Zo overkwam ook een jong gezin in Deurne. Geen pretje, want je hebt een gezin, kinderen die moeten eten, gekleed worden, naar school gaan en zich liefst nog een beetje ontspannen ook.

Niet bij de pakken blijven zitten dus. Een mens moet vooruit en waar een wil is is een weg. En die wil is er. De weg? Misschien de jobbeurs in Antwerpen. Een jobbeurs voor werk bij de overheid en bij de openbare diensten.

Want als je beiden zonder werk zit, is een job bij de overheid of bij één of andere openbare dienst van harte welkom. Je hebt een goede wedde, min of meer vast werk, hospitalisatieverzekering, een goed pensioen en noem maar op.

Op naar de jobbeurs dus. Je kunt je kinderen uiteraard niet alleen thuis laten en neemt ze mee op sollicitatiejacht. Dat is geen probleem, want... op de jobbeurs is zelfs een creche voorzien. De overheid denkt aan alles en heeft U nodig!

Dus, kindjes mooi afgeven in de creche, inschrijven en op jacht. Alles netjes geregeld dus. Je kinderen, daar wordt op gepast en je hoeft geen schrik te hebben dat een vreemde ze zal meenemen, want ze werden mooi geregistreerd.

De overheid schreewt om personeel. Je hebt de nodige diploma's op zak en je biedt je aan bij "De Sleutel".

"Goedendag, mevrouw, mijnheer, inderdaad, wij zoeken zéér dringend personeel. Hoe lang bent U nu reeds werkloos? Lastig, zeker?"

"We zijn eigenlijk nog maar pas werkloos en willen zo vlug mogelijk aan de slag."

"Pas werkloos? Oei, dan komt U bij ons niet aan de bak. Ja, we zoeken dringend personeel, maar die moeten al minstens 5 jaar werkloos zijn. Dan steken wij een vette premie op zak, begrijpt U?"


De eerste kaakslag van de dag, maar... niet getreurd, de overheid is meer dan "De sleutel" alleen. Kijk, een stand van het Havenbedrijf. Zij zoeken ook dringend personeel. En werken "aan den bassin" lijkt hun wel wat.

" Dag, mevrouw, mijnheer, de haven zegt U wel iets? Wel, dan hebt U geluk, wij staan te schreeuwen om personeel. U bent werkloos, zegt U? Hoelang al?"

" Wel he, eigenlijk maar pas, maar wij willen zo snel mogelijk werken. Een gezin kost geld, weet U."

" Dat begrijp ik, maar eeeh, mocht U nu reeds 2 jaar werkloos zijn, dan kon U onmiddellijk aan de slag, maar, ja, pas werkloos,......ja, dan ontlopen wij een boel premies natuurlijk, het spijt me..."

Kaakslag nummer twee. Maar..., ons koppel zijn doorbijters. Ze willen werken. Echte pitbulls zijn het op dat gebied. Op naar de volgende stand.

"Mevrouw, mijnheer, beiden werkloos? Aiaiaiaiaiaiaia, lastig zeker? Maak U geen zorgen, de overheid kan U gebruiken. We staan hier met 30 overheidsbedrijven en zoeken minstens 450 mensen, maakt U zich dus vooral geen zorgen. En, na een jaartje thuiszitten begint het te vervelen zeker?"

" Pardon, mijnheer, maar wij zijn pas werkloos en willen zo vlug mogelijk werken."

" Oeioeioeioeioei, verdomme, verdomme, verdomme, miljaaaaaar, wat spijt mij dat verschrikkelijk. Dedju, dedju, dedju. Kijk, was U nu langer dan een jaar werkloos geweest, onmiddellijk, maar ja, als ik U nu aanneem, mislopen wij natuurlijk een hoop voordelen qua sociale bijdrage. Sorry, volgende keer beter. Dag, mevrouw, mijnheer!"

Een jobbeurs voor een job bij de overheid of een openbaar bestuur? M'n kloten, een jobbeurs waar een pak vzw's die voor de overheid werken door aanwervingen zoveel mogelijk premies zoeken op te strijken.

Een pak voordelen opstrijken en nadien kunnen publiceren dat ze zoveel langdurig werklozen van 't straat geholpen hebben. Maar iemand die wil werken? Forget it!!!!

Wat doe je dan als koppel dat absoluut wil werken? Inderdaad, gedesillusioneerd naar huis gaan! Maar eerst de kinderen ophalen, want die creche, dat was dan toch goed georganiseerd. Of niet?

Neen dus, want het koppel stapt gewoon de creche binnen, zonder dat iemand hen iets vraagt en nemen hun kinderen gewoon mee naar huis. Niemand vraagt iets, niemand houdt hen tegen, niemand vraagt wie ze zijn.

Dus, op die jobbeurs staan er in de creche nog altijd kinderen alszijnde aanwezig genoteerd, terwijl ze al uren thuis zijn. Ik dacht dat alles ging verbeteren, na de raid van Kim De Gelder in Dendermonde? Bullshit, bullshit en nog eens bullshit, even grote bullshit als die jobbeurs zelf!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten