zaterdag 24 oktober 2009

Het circus kan beginnen...

Heel soms kan het verbazend goed vooruitgaan in de politiek. Gisteren heeft het Antwerpse stadsbestuur haar advies over de bouwaanvraag voor het BAM-tracé overgemaakt aan de Vlaamse regering, maar die heeft zelf al haar conclusies getrokken uit het referendum: het BAM-tracé komt er niet in zijn huidige vorm. Sterker nog, de hele BAM ligt op apegapen, want één van de zeven werkgroepen die nieuwe oplossingen moeten zoeken, gaat over de reorganisatie van het overheidsbedrijf.

Wat komt er dan wel? Dat is voorlopig echt nog koffiedik kijken. De liefhebbers van een tunnel worden in elk geval heel snel teleurgesteld, want dat alternatief lijkt ook al dood en begraven. Tijdens het debat van woensdag in het Vlaams Parlement was er nog nauwelijks sprake van de tunnel. Zelfs sp.a lijkt geen strijd op leven en dood te willen voeren voor het dure en tijdrovende project.

CD&V en N-VA gaan nu proberen om een verbeterde versie van het BAM-plan in te masseren bij sp.a. Een lange en vakkundige massage kan wonderen doen voor het gestel. In Bart De Wever zien we eerlijk gezegd niet meteen de man met de fluwelen handjes, die lijkt meer geschikt als worstelcoach. En Kris Peeters? Die kan nu gaan bewijzen dat de hem toegeschreven Clooney-charmes ook goed zijn voor kaskrakers in de politiek.

Sp.a zal nu proberen om de Antwerpse mobiliteit te ontlasten met oplossingen in de buurt van de Nederlandse grens en in het Waasland. Maar dat is uitstel van executie, want de drie partijen van de Vlaamse meerderheid hebben woensdag opnieuw afgesproken dat er een derde oeververbinding moet komen. En dus ligt dat dossier vroeg of laat toch weer op tafel.

Kris Peeters blijft daarom verwijzen naar het beruchte dubbelbesluit van 28 maart, waarin sp.a zich opnieuw akkoord verklaarde met twee randvoorwaarden die veel alternatieven uitsluiten: geen vrachtverkeer en geen tol in de Kennedytunnel. Het zal sp.a bloed, zweet en tranen kosten om Peeters op andere gedachten te brengen, ook al creëerde N-VA-minister Philippe Muyters gisteren op de radio wél een opening.

Krijgen we een Lange Wapper die zo is aangepast dat Patrick Janssens er toch mee kan uitpakken? Of komt er een variant zonder dat viaduct, die Peeters en De Wever in staat stelt om te juichen dat zij het ei van Columbus hebben ontdekt? In de politiek is vrijwel alles mogelijk, maar als iets geen optie is, dan is het gezichtsverlies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten