zondag 18 oktober 2009

Halleluja, eindelijk...


Eindelijk!!!!! Vandaag mag de Antwerpenaar zich uitspreken of hij het BAM-tracé aanvaardt of niet. Hij mag zich niet uitspreken voor een brug of een tunnel. Neen, alleen over het BAM-tracé mag hij of zij antwoorden met ja of neen.
Een feest voor de democratie?
Ik denk en ik vrees het niet. Inderdaad, in een democratie beslist de bevolking, maar... via verkiezingen heeft de bevolking zich laten vertegenwoordigen door een ras dat "politici" heet. Zij worden geacht, en daar worden ze ook dik voor betaald, om in onze plaats beslissingen te nemen en de stad, de provincie, het gewest, de deelstaat en het land te besturen. Alhoewel, bij een partij die we vroeger "de socialisten" noemden, wordt er een minister benoemd die niet eens aan de verkiezingen heeft deelgenomen en worden de stemmenkanonnen aan de kant gezet, maar daar gaat het nu niet over.
Wij, Antwerpenaren, mogen dus vandaag ons zegje doen en daarna zullen de "heren en dames politici" wel beslissen of ze met onze mening rekening zullen houden.
Een feest voor de democratie?
Buiten R. Antwerp F.C. en Germinal Beerschot is er, in de ganse geschiedenis van Antwerpen, niets dat de stad zo in twee kampen heeft verdeeld. Er is gelogen, bedrogen en met modder gesmeten. In plaats van ernstige informatie hebben we enkel gehoord hoe slecht het plan van het ander kamp wel was. Mensen die aan de basis van het Masterplan Antwerpen Mobiel stonden hebben hun eigen beslissingen verloochend (nietwaar, Van Brempt en Janssens?). Maandenlang konden we de Hoogstraat niet passeren of er was wel iemand van Ademloos die onze handtekening nodig had, hierbij niet te nauw kijkende of je van Antwerpen was of niet. Honderdduizenden euro's heeft de Bam van ons belastingsgeld gespendeerd om voor hun zaak te pleiten. Onze mailboxen werden door beide kampen bestookt met desinformatie. 800.000 euro moet de stad ophoesten voor deze "dag van de democratie". Een aansluiting van 18 rijvakken in Merksem werd door BAM doodgezwegen. Volgens de Ademlozen was er alleen fijn stof als de brug (eigenlijk viaduct) er zou komen. Open vld kwam niet met een gezamelijk standpunt naar buiten na het neen-advies van Ludo Van Campenhout. De imams werden ingeschakeld door de moslimpolitici om neen-stemmers te ronselen. Facebook was een openbare arena waar ja- en neen-stemmers het tegen elkaar opnamen en waarbij persoonlijke verwijten schering en inslag waren. Ademlozen, zonder campagnegeld konden een pand betrekken in de Stadsfeestzaal, iets waar veel hardwerkende middenstanders jaloers op zijn. De Groenen (met of zonder uitroepingsteken) hadden weer iets om zich in de belangstelling te stellen. Bart De Wever wordt populairder dan Patrick Janssens, maar beweert geen ambities als burgemeester te hebben. Kleine politici zonder of met een klotenmandaat lopen zich de naad uit de broek om populariteit te verwerven. Annick De Ridder krijgt hoogmoedswaanzin en noemt Janssens een "woordvoerdertje". Marc van Peel tart alle wetten van de democratie door zijn uitspraak dat de Lange Wapper er hoe dan ook zal komen. BAM spendeerde maar liefst 175.000.000 euro aan voorbereidende werken, niet zeker zijnde dat het plan er ooit komt. En zo zijn er nog wel enkele tientallen zaken....
Waarom dan Halleluja?
  • Ongeacht de uitslag, zullen de politici eindelijk moeten doen waarvoor ze betaald worden: hun werk.
  • Mijn mailbox zal niet meer overvol zitten met vragen voor publicatie van voor- en tegenstanders.
  • Ik zal door de Hoogstraat kunnen lopen zonder Ademloze aanklamping.
  • De winnaars van het referendum zullen vieren en de verliezers zullen hun verlies uitleggen als een winst, en dus ook vieren.
  • Facebook zal terug facebook worden van vroeger (Ja, Hachim, MET FarmVille, ongeacht de uitslag).
  • BAM zal waarschijnlijk beseffen dat ze de regering niet zijn.
  • Wim Van Hees kan het wat kalmer aandoen en vanop Linkeroever kijken naar de (voorlopig) ongewijzigde skyline.
  • stRaten-Generaal zullen terecht vieren dat zij als enigen niet aan moddergevechten, maar aan informatie hebben gedaan.
  • Wij, nadat de uitslag gekend is, eens over iets anders kunnen schrijven dan de Lange Wapper.

Waarom minder Halleluja?

  • Omdat het vertrouwen in vele mensen verdwenen is.
  • Er een tijd zal overgaan voor Antwerpen weer die aan één zeel trekkende, chauvinistische stad is.
  • Omdat het referendum voor sommige politici misbruikt werd als aanloop naar de gemeenteverkiezingen in 2012.

2 opmerkingen:

  1. Pessimisme troef nu. Vlinderman heeft beloofd zijn wagen te verkopen als al die onwetenden morgen zullen stemmen dat er geen Lange Wapper moet komen om die of gene reden, daarbij vergetend dat ie er juist wel moet komen om primo redenen (ge kunt er ook prima van maken). Bibi heeft geen boodschap aan stilstand, maar aan een oplossing, een echte. Die van Ademloos en StRatengeneraal liegen allebei mochten ze beweren dat er een echt alternatief bestaat, waar we zo morgen mee verder kunnen. Is er niet.

    Ach, teveel adem versleten hieraan, we zullen de zure uitwassen van onze zelfverklaarde 'democratie' wel moeten ondergaan. Daarbij hoop ik dat al die morgen 'neen' zullen stemmen de komende jaren hun mond niet durven roeren over het thema 'stilstand in en rond Antwerpen' vermits ze dan hun eigen democratisch recht aan den levende lijve mogen ondervinden. Laat ze dan maar op de adem van Van Hees en Co trappen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. anoniem:
    Swakke zegt:
    BAM is natuurlijk vergeten stemmen te ronselen bij de daklozen, haja nu hadden ze een mooi onderkomen. Ook de antwerp suporters zijn ze vergeten, hadden een overdekt stadion kunnen hebben. Moeten toch maar een muur hebben om tegen te stampen dan zijn ze zeker van NIET te verliezen.

    BeantwoordenVerwijderen