woensdag 21 oktober 2009

In Memoriam Jef Nys


Jef Nys werd geboren te Berchem op 30 januari 1927. Tijdens zijn studies aan de Academie van Antwerpen ging hij reeds bij een architect werken, deze job zal hij echter na zijn studies vaarwel zeggen, en beproeft zijn kunnen in de stripwereld. Hij maakte een ongelofelijk aantal albums waarvan de meeste in series zullen uitgegeven worden. Nys zijn eerste serie ging over het stripfiguur Kadodderke.


Hij heeft ook vele sprookjes van de gebroeders Grimm overgezet naar het stripverhaal. Hij had als het ware een passie voor sprookjes, zoals kan afgeleid worden uit zijn werken, die haast uitsluitend voor kinderen bestemd zijn. De serie Jommeke is zeer populair bij de kinderen in Vlaanderen, maar het lukte hem bijna niet om buiten de nederlandstalige grenzen te verkopen.

Na Suske en Wiske van Willy Vandersteen is Jommeke de best verkochte strip in Vlaanderen. Jommeke verscheen voor het eerst in 1955 in het weekblad Kerkelijk Leven (het parochieblad). Het eerste echte vervolgverhaal was de Jacht op de voetbal. Na enkele jaren stapte Jef Nys over naar Het Volk waar Jommeke nu nog steeds verschijnt. De eerste stripverhalen van Jef Nys waren de avonturen van Amedeus en Seppeke in Het Handelsblad (1948). Jef Nys tekende ook de avonturen van Langteen en Schommelbuik (1963). Deze kabouterverhalen kan je ook vinden in de vakantieboeken van Jommeke. Reeds verscheidene jaren tekende Jef Nys niet meer zelf maar had hij tekenaars (Gert Van Loock en Hugo De Sterk) en scenaristen (Jan Ruysbergh en Gert Van Loock) waar hij met samenwerkte.

Het meest opvallende aan de verhalen van Jommmeke is wel dat er NOOIT geweld is in voorgekomen of zal voorkomen. Dit is iets waar Jef Nys heel uitdrukkelijk op stond.
Tijdens zijn lange carrière heeft Jef Nys nooit een officiele stripprijs gewonnen, hetgeen zeer uitzonderlijk is voor een artiest met zijn palmares. Zijn geesteskind daarentegen heeft wel een standbeeld gekregen in de stripstad Middelkerke.
Gisteren heeft deze grote Antwerpenaar op 82-jarige leeftijd de strijd tegen kanker verloren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten