dinsdag 20 oktober 2009

Exit Karel Vinck...

De kogel is door de kerk. Nadat de Antwerpenaar duidelijk zijn NEEN-stem heeft laten horen over het BAM-tracé, heeft ook het Antwerpse stadsbestuur beslist een negatief advies aan de Vlaamse regering over te maken. Het zou tegen alle regels van de democratie zijn mocht het Antwerpse stadsbestuur een andere beslissing genomen hebben dan negatief adviseren.
Dit roept natuurlijk vragen op naar de positie van BAM in het algemeen en die van Karel Vinck in het bijzonder. Zowel voor- als tegenstander weet dat er in de aanloop naar het referendum door BAM miljoenen belastingsgeld zijn uitgegeven aan "zogezegde" informatiebruchures (full-color, glanzend papier, gelijmd en met gretig gebruik van fotoshop om de waarheid hier en daar naar de hand te zetten) en dat BAM als overheidsbedrijf meer dan zijn boekje te buiten is gegaan.

De maatschappij moest voorstellen uitwerken om het fileprobleem rond Antwerpen op te lossen. Daarbij stelde de beheersmaatschappij voor om met het Lange Wapper-project, een combinatie van een grote brug over het noordelijk gedeelte van de stad en een tunnel onder de Schelde, de ring rond de stad te sluiten. Het brugproject werd tijdens een referendum door de Antwerpse bevolking met een meerderheid van 60 % weggestemd. De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel werd eerder al zwaar bekritiseerd, onder meer omwille van de bijzonder hoog oplopende voorbereidende kosten, maar nu gaan vanuit verschillende hoeken stemmen op om de maatschappij opzij te schuiven en niet langer bij het project te betrekken.

Kathy Berx, provinciegouverneur van Antwerpen, wijst er echter op dat de BAM door het Vlaams parlement is aangesteld en daar beslissingen over de toekomst zullen moeten worden genomen.

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) moet nu heel even aan de kant gaan staan en zwijgen. Dat zegt ook de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens . Ook VB vraagt de ontbinding van BAM.

Trouwens, eind 2004 had Karel Vinck als topman van de NMBS ook al moeilijkheden met de toenmalige Minister van Overheidsbedrijven Johan Van De Lanotte. Blijkbaar heeft Vinck nogal last met gezag en beseft hij niet zo heel goed wat zijn taak is.

Misschien wordt het inderdaad tijd dat men die man eens met beide voeten terug op de grond plaatst, maar dan liefst zonder royale gouden handdruk, want dat bedrag heeft hij al opgesoupeerd aan de "brochuurkes"...

2 opmerkingen:

  1. Voor alle duidelijkheid: 60% van 35% opgedaagde Antwerpenaren heeft tegen een gunstig Antwerps advies voor de Oosterwheelverbinding gestemd. Dat is niet hetzelfde als 'het brugproject werd tijdens een referendum door de Antwerpse bevolking met een meerderheid van 60 % weggestemd', verre van zelfs. Ook al heeft de aflijvig gebleven 65% misschien ongelijk haar stem niet uit te brengen, ge kunt en moogt ze als journalist niet zomaar bij de neen-stemmers tellen. Voor de duidelijkheid, Rudy, alles voor de duidelijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed, maar die andere 65% (de thuisblijvers) kan het blijkbaar niet schelen, want anders maak je wel een ommetje naar een stembureau.

    BeantwoordenVerwijderen