zaterdag 17 oktober 2009

De geschiedenis herneemt...


Het lijkt wel of de geschiedenis zich herhaald. Wij, vijftigers en zestigers kunnen nog praten over te tijd dat de pastoors nog lange zwarte toga's droegen én nog één en ander te vertellen hadden op een parochie. Destijds was het woord van de pastoor en van de champetter wet, schreef de krant de waarheid en waren de dokter en de notaris de enigen die iet of wat gestudeerd hadden. Iedere gemeente had wel een burgemeester, maar veel had die in werkelijkheid niet te vertellen. De pastoor, de champetter, de dokter en de notaris bepaalden rechtstreeks of onrechtstreeks het beleid van de gemeente of de stad.
Niettegenstaande dat kerk en staat in België gescheiden waren, kon men daar in het dagelijkse leven niet veel van merken.

Ik herinner mij in 1976, in een toch niet zo ver verleden, de overstromingen in Ruisbroek op 3 januari. Door die destijdse “pastoorspolitiek” kwam de hulpverlening veel te laat op gang. En toen wij uiteindelijk op 5 januari vanuit de kazerne in Diest met drie pelotons para's vertrokken naar Ruisbroek om de bevolking bij te staan had de pastoor daags voordien de bevolking al gewaarschuwd vanop z'n preekstoel met de woorden: “Moeders, houdt Uw dochters binnen, want het rode gevaar nadert”.

Ik hoor U denken: “Alstublieft, stop met lullen. Dat zijn verhalen van bijna 40 of 50 jaar geleden. Die tijd ligt gelukkig achter ons.”

Bent U daar zeker van? Wel, ik niet.
Want gisteren hebben enkele Antwerpse politici van buitenlandse origine beslist de “pastoor van destijds” terug in te schakelen om hun gelijk te halen. Op hun vraag hebben gisteren de imans in de Antwerpse moskeeën de moslims aangeraden “neen” te stemmen bij het referendum. Inderdaad, de methode van 50 jaar geleden. Schakel de geestelijke leiders in en haal Uw gelijk!

Nochthans wilde de Antwerpse moslimgemeenschap “Ja” stemmen, met het oog op de tewerkstelling bij de werken aan de Lange Wapper. Op die manier konden ze hun eigen levenskwaliteit gevoelig verbeteren.
Neeeeeeeeeeeeeeeen, zeggen de Antwerpse moslimpolitici, werken is niet belangrijk! Als we ons gelijk maar halen. Wij zullen er voor zorgen dat de moslimgemeenschap het verschil maakt, tot eer en glorie van onszelf. Dat hun eigen mensen, hun eigen kiezers nu misschien 10 jaar langer moeten wachten op goed werk, een goed inkomen en de stap uit de armoede, speelt geen rol.

Enfin, 50 jaar terug in de tijd, enkel en alleen om op facebook de dikke nek te kunnen uithangen en de pers te halen. Proficiat! Als er dan een oplossing is om uit de armoede te kruipen, slaan een paar Arabische pseudo-politici het naar de kloten...

Ja, Patrick Janssens, het zijn Uw kiezers, en om in bijbelse termen te blijven: “Wie wind zaait, zal storm oogsten.” Het wordt méér dan hoge tijd om Bart de Wever met grote trom binnen te halen en U terug te sturen naar Uw reklameburautje. Het is goedkoper een reklamecartoontje van een paar euro in de vuilbak te smijten dan een plan van 15 jaar en 60.000.000 euro studie naar de kl...ten te helpen door compleet Uw kar te keren...of zijt ge Uw legendarische (engelstalige) woorden vergeten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten