donderdag 22 oktober 2009

Het papegaaienkoor van 't Schoon Verdiep...

Marco Laenens (Open vld), ondervoorzitter van het Antwerpse OCMW, voelt zich waarschijnlijk een zéér gelukkig man. Hij mag zich terecht de meest geciteerde man in de Antwerpse politiek noemen.
Waar gaat het over? Enkele maanden geleden hadden wij, ter voorbereiding van een column, een gesprek met Marco Laenens over ondermeer de "Spanjeroute" en de te verwachten gevolgen van de door de regering door onze strot geduwde "reguralisatiegolf". Toen reeds uitte hij zijn bezorgdheid over de immigratie van Spaanse Marokkanen naar België, die op een zéér gemakkelijke manier aan een uitkering konden raken en over de te verwachten financiële kater voor de stad Antwerpen ten gevolge van de reguralisatiegolf.
Toen reeds schetste hij ons duidelijk dat deze reguralisatiegolf zou gevolgd worden door een nieuwe en daarna nog door een nieuwe, door een zéér ruime familiehereniging. Hij sprak toen over ongeveer 45.000 tot 60.000 mensen, allen met recht op een leefloon, verhoogde kinderbijslag, woon- en verwarmingstoelage.
Een massa mensen die het op de Antwerpse arbeidsmarkt zéér moeilijk zou krijgen door gebrek aan kennis van onze taal, onze leefgewoonten en onze cultuur in het algemeen.
Opmerkingen, die door de Antwerpse politici bijna werden weggewaaid als ultra-rechtse praat zonder fundering. Ook onze redactie werd, na publicatie, regelmatig aangesproken met de vraag of wij onze onafhankelijke koers gingen verlaten om de rechtse toer op te gaan.
Wat blijkt nu? Nog geen twee weken geleden nodigt Monica de Coninck (sp.a), voorzitter van het Antwerpse OCMW, de pers uit om dezelfde woorden als die van Marco Laenens te verkondigen in verband met de Spaanse Marokkanen.
En gisteren wierp Patrick Janssens (sp.a), Antwerpse burgemeester, een vis uit (neen, niet van op de Lange Wapper) over een minimumleeftijd voor huwelijken, hierbij, zonder het uit te spreken, duidelijk op de migranten doelende, want... "ze huwen met iemand uit het thuisland, zonder kennis van de taal, de leefgewoonten en de cultuur van ons." Een beetje in een andere, socialistische, vorm gegoten, maar duidelijk geinspireerd door de woorden van Marco Laenens.
Begint de Antwerpse sp.a te verrechtsen? Of heeft men op 't Schoon Verdiep een papagaaienkoor opgericht, met Marco Laenens als dirigent? Of zouden sommige politici in Antwerpen dan toch nog denken: Wat de burger niet weet, deert hem niet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten