vrijdag 18 juli 2008

Ziekenhuizen bij de mensen, niet bij de centen...

Op de medische raad (de vertegenwoordigers van de ziekenhuisartsen) van mei heeft het bestuur van ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) de beslissing bekend gemaakt voor de bouw van een nieuw prestigieus ziekenhuis op een 'gezondheidsboulevard' op Spoor Noord, aan de uiterste rand van de stad. Als gevolg daarvan worden de acute diensten van de openbare ziekenhuizen Erasmus, in Borgerhout, en Stuivenberg, in de Seefhoek, gesloten.

De sluiting van Erasmus betekent dat voor de districten Borgerhout (40.000 inwoners) en Deurne (60.000 inwoners) geen enkel openbaar ziekenhuis meer overblijft. Een sluiting die deze Antwerpenaars meteen in hun portefeuille zullen voelen. Bij het O.L.V. Middelaresziekenhuis in Deurne bijvoorbeeld betaalt een patiënt voor een opname voor een heelkundige ingreep gemiddeld 465 euro méér dan bij Erasmus. De sluiting van Stuivenberg betekent een verdere afbouw van het sociale cement in de Antwerpse Seefhoek, een kwetsbare achtergestelde wijk.

In 2006 voerde het managementinstituut Vlerick een studie uit naar de meest geschikte plaats voor een toekomstig centrum ziekenhuis. De top van ZNA heeft steeds geprobeerd deze studie weg te moffelen, maar moest onder druk van de aanwezige ziekenhuisartsen op de medische raad toch inbinden. Wat bleek? Erasmus kwam eruit als toplocatie! Erasmus en omgeving zijn medisch, geografisch maar ook economisch de meest geschikte plaats. De medische raad pleitte unaniem voor het behoud op de huidige locatie van een volwaardig Erasmus ziekenhuis. In Deurne zelf wordt het protest getrokken door districtraadslid Dirk Van Duppen (PVDA) en de Bres, de groepspraktijk van Geneeskunde voor het volk waar Van Duppen werkt als dokter. Ook in de andere districten, zoals Antwerpen en Borgerhout, staat de PVDA mee vooraan in de strijd voor het behoud van deze ziekenhuizen. Naar de buitenwereld toe luidt het nog steeds dat de gezondheidsboulevard op Spoor Noord 'een must is om goede specialisten en bekwame verpleegkundigen te blijven motiveren door te kunnen werken in een zeer moderne werkomgeving'.De sluiting is echter een politieke beslissing, geen medische. Het stadsbestuur wil een noordelijk 'Medisch paleis' tegenover het zuidelijk Justitiepaleis. In besloten kring geeft de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (sp.a) dat ook toe. De beslissing is dus ingegeven door de zucht naar prestigeprojecten en grondspeculatie, waardoor het Antwerps stadsbestuur steeds meer gekenmerkt wordt. De grond rond Erasmus is een fortuin waard. Het is niet toevallig dat het Erasmusziekenhuis omgeven wordt door viersterrenhotels. De grond van het City-Inn hotel naast Erasmus, is nog steeds eigendom van het Antwerpse OCMW. Dat de grond dus in pacht geeft voor niet medische en niet sociale doelen. De NMBS heeft haar gronden op Spoor Noord ondertussen verkocht aan de privé: de NV Euro Immo Star. Het Antwerpse OCMW wil dus de kostbare grond van Erasmus ruilen met de grond op Spoor Noord. Daar zal het nieuwe ziekenhuis gebouwd worden door een publieke-private samenwerking (PPS). Het is meteen de eerste keer in de Belgische geschiedenis dat niet een vzw of een openbare instelling, maar wél een publiek-private constructie een ziekenhuis bouwt. Men moet zelfs een wetswijziging doorvoeren wil men deze bouw gesubsidieerd krijgen, gezien de overheid momenteel alleen instellingen zonder winstoogmerk subsidieert. De plannen van het Antwerpse stadsbestuur betekenen een zeer belangrijke stap naar de privatisering van onze ziekenhuizen.

Het grote woord is er uit. De nieuwe gezondheidsboulevard op Spoor Noord betekent het binnenhalen van privé-groepen in onze openbare gezondheidszorg en het aantrekken van klanten via http://www.healthcarebelgium.com/. Die site wordt ondermeer gepromoot bij rijke oliebaronnen in het Midden-Oosten om hen te overtuigen zich in Belgische openbare ziekenhuizen te laten behandelen. Dit heeft niets meer te maken met de medische behoeften van de tienduizenden patiënten die gebruik moeten maken van deze kwaliteitsvolle en sociale ziekenhuizen. Eén op vier bedden zal afgebouwd worden, terwijl er nu al bij een griepopstoot geen plaats meer is. De patiënt zal ook meer moeten betalen voor minder toegang. Ook het personeel wordt slachtoffer van deze verdere stappen naar privatisering. ZNA bespaart namelijk verder op hun loon- en arbeidsvoorwaarden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten