vrijdag 25 juli 2008

Goochelen met cijfers kan zware gevolgen hebben...

In de pers verscheen enkele weken geleden dat zich de eerste drie maanden van dit jaar 20% meer nieuwe klanten hebben gemeld bij het Antwerpse OCMW. Daardoor zouden de behoeftigen langer moeten wachten op een eerste uitkering. Het OCMW verklaarde die toename in belangrijke mate door het stijgende aantal aanvragen van een stookoliepremie. In maart waren dat er 1.045. Ook het aantal informatieve vragen aan het OCMW en het aantal doorverwijzingen naar andere instellingen namen fors toe.

Wij staken ons licht op bij het Antwerpse OCMW-raadslid Marco Laenens (foto), die bovenstaande cijfers, aan de hand van cijfermateriaal nuanceerde:

“Momenteel zijn er 619 klanten (bijna 10% van het totale aantal klanten) met het statuut van tijdelijk geregulariseerde. Naar schatting 75 % daarvan dienen voor de verlenging van hun verblijf een tewerkstelling te bewijzen of het bewijs te leveren dat zij op geen enkel ogenblik afhankelijk geweest zijn van de gemeenschap.
Deze klanten dienen bij beslissing van BCSB (Bijzonder comité sociale bijstand), zelf of via bemiddeling van de arbeidsbegeleider een tewerkstelling in het NEC te zoeken. Dit blijkt niet altijd evident.

De afgelopen 12 maanden werd in totaal aan 1447 personen met een tijdelijk verblijfsstatuut financiële hulp verleend. Voor 405 van deze klanten (28%) werd in deze periode de steun afgeschaft op basis van voldoende inkomsten.

Van de 619 klanten die nu nog financiële steun ontvangen kregen 357 klanten (58%) een verlenging van het verblijfsrecht voor een nieuwe periode van een jaar.

Wat bewijzen deze cijfers nu? In ieder geval dat de pers vooraleer zij artikelen publiceert hun bronnen minstens twee maal moeten checken, zodat geen kwakkels de wereld worden ingezonden. Op die manier zou men in ieder geval vermijden dat sommige mensen, die door bepaalde omstandigheden tijdelijk in financiële moeilijkheden geraakt zijn, verweten en bekeken worden als profiteurs en leeghangers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten