zondag 6 juli 2008

Verenigingsleven & Drukkingsgroepen



De meeste Sinjoren van middelbare leeftijd zullen het wel met mij eens zijn wanneer ik vertel dat, vroeger méér dan nu, het verenigingsleven zéér belangrijk was én nog steeds is.

De Clerus deed aan "zieltjes winnen" via de jeugdbewegingen, vrouwen- en gepensioneerdenbonden. De eerste stappen in de politiek werden gezet via de vakbonden en middenstandsorganisaties. Plezier maken en feesten kon nog zonder stadssubsidies dankzij café-spaarkassen, karnavalverenigingen, buurtcomitees, enz...


Dat soort verenigingsleven is heden ten dage fel verminderd, enkele grote jeugdbewegingen niet te na gesproken, en vervangen door een nieuw, voornamelijk Antwerps, fenomeen: de drukkingsgroepen. Een verzameling, liefst linkse, pseudo-intellectuelen die zich verenigen om hun ongenoegen tegen of voor één of ander plan of beslissing kenbaar te maken. Een onuitputtelijke bron om het klassieke verenigingsleven van vroeger te vervangen, een clubje tegen de Oosterweelverbinding, een clubje voor de Oosterweelverbinding, eentje tegen fusies van ziekenhuizen en eentje dat er dan weer voor is, eentje voor en eentje tegen gastarbeiders, eentje voor dit en eentje tegen dat, en ga zo maar voort.


Dankzij het internet en de providers die gratis webruimte aanbieden vol reklame, beschikken deze drukkingsgroepen ook allemaal nog eens over een website. Néééééééén, geen gewone website, een "Webkrant", waarin ze alleen hun mening verkondigen. Iedere drukkingsgroep heeft wel één of meerdere "burgerjournalisten" die hun webkranten vullen met hun eigen propaganda. Iedere drukkingsgroep-krant verwijst dan nog eens naar alle andere zodat iedereen reklame maakt voor iedereen.


In de geschreven pers en op de "echte" Antwerpse webkranten trachten ze op ieder artikel te reageren om toch maar (sluik)reklame te kunnen maken voor hun zaak.


Vandaag las ik in één van de burgerkranten (welke ik niet wens te noemen, want dat zou weer reklame zijn voor die "burgerjournalisten") onderstaande tekst, die ik integraal publiceer (schrijf- en taalfouten incluis). Lees en trek uw conclusie over het niveau (of is het NIVO met vier letters?) van die journalistiek.




De Antwerpse verklaring van de Rechten van de Mens




Artikel 1
Alle mensen worden niet vrij en ongelijk in waardigheid en rechten geboren. Sommige zijn hufters, andere ongewenst en overlast. Zij zijn begiftigd met weinig verstand en geen geweten, en behoren zich tegenover elkander in een geest van verraden te gedragen.


Artikel 2
1-Sommige hebben aanspraak op alle rechten en vrijheden andere enkel verplichtingen, in die Verklaring opgesomd, dit volgens onderscheid van de Burgemeester en bevoorrechte comiteetjes gebaseerd op zaken als ras, kleur, geslacht, taal, godsdienst, politieke of andere overtuiging, nationale of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status.


2-Er zal een onderscheid worden gemaakt naar de politieke, juridische of internationale status van het land of gebied waartoe iemand behoort, onverschillig of het een onafhankelijk, trust-, of niet-zelf-besturend gebied betreft, dan wel of er een andere beperking van
de soevereiniteit bestaat. Dit om te bepalen of iemand gedeporteerd, afgerammeld of met eerbied word behandeld.


Artikel 3
Politici hebben recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon. Jongeren en anderen al zeker niet.


Artikel 4
Iedereen zal in slavernij of horigheid gehouden worden. Slavernij en slavenhandel wordt in zoveel mogelijke vormen aanbevolen en zelfs verplicht.


Artikel 5
Jongeren zullen onderworpen worden aan folteringen, en aan een wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing om hen te laten meedraaien in de welvaartsstaat.


Artikel 6
Jongeren en andere ongewenste personen hebben waar ze zich ook bevinden, het recht om als hufter erkend te worden voor de wet.


Artikel 7
Allen zijn ongelijk voor de wet en hebben volgens onderscheid van de Burgemeester aanspraak op verschillende bescherming door de wet. Niemand heeft enige aanspraak op bescherming tegen iedere achterstelling in strijd met die Verklaring van de Rechten van de mens en tegen iedere ophitsing tot een dergelijke achterstelling.


Artikel 8
Wie geld heeft heeft recht op daadwerkelijke rechtshulp van bevoegde nationale rechtelijke instanties tegen handelingen, welke in strijd zijn met de grondrechten hem toegekend bij Grondwet of wet. De rest heeft zelfs geen recht hierop.


Artikel 9
Men zal onderworpen worden aan willekeurige arrestatie, detentie of verbanning dit volgens goeddunken van Burgemeester en ambtenaren.


Artikel 10
Iedereen heeft, in volle ongelijkheid, recht op een valse en geheime behandeling van zijn zaak door een partijdige en omkoopbare rechterlijke instantie om zijn verplichtingen en de rechten van een ander vast te stellen en om strafvervolging tegen hem in te stellen


Artikel 11
1-Een ieder, die voor een niet strafbaar feit wordt vervolgt wordt als schuldig beschouwt zelfs als de onschuld krachtens de wet bewezen is in een al of niet openbare rechtszitting, waarbij geen enkele waarborgen ter verdediging wordt toegekend.


2-Ieder zal voor schuldig gehouden worden aan enig strafrechtelijk vergrijp op grond van enige handelingen of enig verzuim, welke naar nationaal of internationaal recht een strafrechtelijk vergrijp betekenden op enig willekeurig tijdstip, voor of na de handeling of het verzuim begaan werd. Hierbij zal een zwaardere straf worden opgelegd dan die, welke ten tijde van het begaan van het strafbare feit van toepassing was.


Artikel 12
Men zal onderworpen worden aan willekeurige inmenging in zijn persoonlijke aangelegenheden, in zijn gezin, zijn tehuis of zijn briefwisseling, en genieten van de aantasting van zijn eer en goede naam. Op een dergelijke inmenging of aantasting heeft een ieder recht volgens de wet.


Artikel 13
1-Een ieder heeft het recht zich vrijelijk te verplaatsen en te vertoeven binnen de grenzen van elke Staat indien men geen verbod krijgt en tol betaalt


2-Een ieder heeft het recht welk land ook, met inbegrip van het zijne, te verlaten en naar zijn land terug te keren als men maar niet terugkomt.


Artikel 14
1-Een ieder heeft het recht om in andere landen asiel te zoeken en te genieten tegen vervolging behalve als het Europese landen zijn.


2-Op dit recht kan enkel beroep gedaan worden ingeval het strafvervolgingen betreft wegens misdrijven van niet-politieke aard of handelingen in strijd met de doeleinden en beginselen van de Verenigde Naties.


Artikel 15
1-Men heeft geen recht op de nationaliteit.


2-Men mag lukraak de nationaliteit afnemen en enkel iets veranderen na veel toestemming


Artikel 16
1-Met enige beperking op grond van ras, nationaliteit of godsdienst, hebben mannen en vrouwen van huwbare leeftijd geen recht om te huwen en een gezin te stichten. Zij hebben ongelijke rechten wat het huwelijk betreft, tijdens het huwelijk en bij de ontbinding er van.


2-Een huwelijk kan maar worden gesloten met de vrije en volledige toestemming van de Burgemeester en niemand anders.


3-Het gezin is de natuurlijke en fundamentele-eenheid van de maatschappij en heeft recht op afkeur en vervolging door de maatschappij en de Staat.


Artikel 17
1-Sommige hebben recht op eigendom, hetzij alleen, hetzij tezamen met anderen.


2-Anderen mogen willekeurig van hun eigendom worden beroofd.


Artikel 18
Men heeft geen recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst; dit verbod omvat tevens de vrijheid om van godsdienst of overtuiging te veranderen, alsmede de vrijheid hetzij alleen, hetzij met anderen zowel in het openbaar als in zijn particuliere leven zijn godsdienst of overtuiging te belijden door het onderwijzen ervan, door de praktische toepassing, door eredienst en de inachtneming van de geboden en voorschriften. Dit veroorzaakt immers overlast en is tegen de reglementen


Artikel 19
Men heeft recht op vrijheid van racisme en uiting van haat. Dit recht omvat de vrijheid om zonder inmenging een haat te koesteren en om door alle middelen en ongeacht grenzen mensen in een te kloppen en anders sinds te handelen


Artikel 20
1-Men heeft geen recht op vrijheid van vreedzame vereniging en vergadering.


2-Men moet de juiste partij kaart hebben of men mag niet eens werken.


Artikel 21
1-Enkel de elite en bij voorkeur mannen hebben het recht om deel te nemen aan het bestuur van zijn land, onrechtstreeks of door middel van gedwongen gekozen vertegenwoordigers.


2-Een ieder heeft het recht om op voet van gelijkheid te worden toegelaten tot de overheidsdiensten van zijn land.


3-De wil van het volk zal genegeerd worden door de Regering; die wil zal niet tot uiting komen in
periodieke en eerlijke verkiezingen, die gehouden zullen worden krachtens algemeen en gelijkwaardig kiesrecht en bij geheime stemmingen of volgens een procedure, die evenzeer de vrijheid van stemmen verzekert. Dit levert toch maar onjuiste resultaten op.


Artikel 22
Men heeft als lid van de gemeenschap geen recht opmaatschappelijke zekerheid en moet er wel voor betalen, als middel van nationale inspanning en internationale oorlog, en overeenkomstig de organisatie en de hulpbronnen van andere Staten, de economische, sociale en culturele rechten, die onmisbaar zijn voor zijn waardigheid en voor de vrije ontplooiing van zijn persoonlijkheid, verwezenlijkt worden.


Artikel 23
1-Men heeft geen recht op arbeid enkel de plicht voor slavendienst, op keuze van een beperkt beroep, op onrechtmatige en ongunstige arbeidsvoorwaarden en op geen enkele bescherming tegen werkloosheid.


2-Men heeft met enige achterstelling, heeft recht op verschillende lonen voor gelijke arbeid.


3-Een ieder, die arbeid verricht, heeft geen recht op een rechtvaardige en gunstige beloning, en mag hopen dat hij en zijn gezin een menswaardig bestaan krijgt na overlijden. Deze beloning zal vooral gebruikt worden om de schatkist te spijzen


4-Men heeft geen recht om vakverenigingen op te richten maar mag wel aan sluiten bij een bestaande ter bescherming van de staatsbelangen.


Artikel 24
Men heeft geen recht op rust en op eigen vrije tijd, metinbegrip van onredelijke arbeidstijden, en op periodieke vakanties zonder loon.


Artikel 25
1-De staats-leiders hebben recht op een levensstandaard, die hoog genoeg is voor de gezondheid en het welzijn van zichzelf en zijn gezin, waaronder begrepen voeding, kleding, huisvesting en
geneeskundige verzorging en de noodzakelijke sociale diensten, alsmede het recht op voorziening in geval van werkloosheid, ziekte, invaliditeit, overlijden van de echtgenoot, ouderdom of een ander gemis aan bestaansmiddelen, ontstaan ten gevolge van omstandigheden onafhankelijk van zijn wil.


2-Moeder en kind Zijn vogelvrij net zoals andere criminelen


Artikel 26
1-Men heeft soms recht op onderwijs; het onderwijs zal te betalen zijn, althans wat het lager en begin-onderwijs en andere betreft. Het lager onderwijs zal verplicht zijn. Ambachtsonderwijs en beroeps-opleidingen zullen enkel beschikbaar worden gesteld aan wie braaf luistert. Hoger onderwijs zal gelijkelijk openstaan voor een ieder, die daartoe het geld heeft.


2-Het onderwijs zal gericht zijn op het volle slaafs maken van de menselijke persoonlijkheid en op het wegwerken van de eerbied voor de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden. Het zal het onbegrip, de onverdraagzaamheid en de vijandschap onder alle naties, rassen of godsdienstige groepen bevorderen en het zal de werkzaamheden van de Verenigde Staten voor de handhaving van de vrede steunen.


3-Aan de staat komt in de eerste plaats het recht toe om de soort van opvoeding en onderwijs te kiezen, welke aan kinderen niet zal worden gegeven.


Artikel 27
1-Sommige hebben het recht om vrijelijk deel te nemen aan het culturele leven van de gemeenschap, om te genieten van kunst en om deel te hebben aan wetenschappelijke vooruitgang en de vruchten daarvan. De rest moet voor hen hierin voorzien.


2-De firma heeft recht op de bescherming van de geestelijke en materiële belangen, voortspruitende uit een wetenschappelijk letterkundig of artistiek werk, dat de Slaaf heeft voortgebracht.


Artikel 28
Er bestaat een maatschappelijke en internationale orde, dat de rechten en plichten, in deze Verklaring genoemd, ten volle verwezenlijken.


Artikel 29
1-Men heeft vooral plichten jegens de gemeenschap, zonder vrije en volledige ontplooiing van zijn persoonlijkheid toe te laten.


2-In de uitoefening van zijn rechten en vrijheden zal men soms onderworpen zijn aan die beperkingen, welke bij de wet zijn vastgesteld en wel ter verzekering van de onmisbare rijkdom en macht zijn en om te voldoen aan de ongerechtvaardigde eisen van valse moraliteit, de openbare orde en het welzijn van sommige in een democratische gemeenschap.


3-die rechten en vrijheden mogen in geen geval worden uitgeoefend in strijd met de doeleinden en beginselen van de Verenigde Staten.


Artikel 30
Geen bepaling in die Verklaring zal zodanig mogen worden uitgelegd, dat welke Staat, groep of persoon dan ook, daarin enig recht kan ontlenen om iets te ondernemen of handelingen van welke aard ook te verrichten, die vernietiging van een van de rechten en vrijheden, in die Verklaring genoemd, ten doel hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten