zondag 13 juli 2008

't Is abnormaal stil in 't stad


Het doet raar wanneer men in ’t stad loopt. ’t Is hartje zomer, al zou men dat aan het weer niet zeggen en we zitten in het midden van de zomersolden, al zou je dat aan de kopers ook niet zeggen.
Bovendien is het vakantie, dus toeristisch seizoen, en heeft Antwerpen toch wat te bieden aan de doorsnee toerist, zowel op het gebied van overnachting, cultuur, bezienswaardigheden en uitgaan. En toch….

Af en toe ziet men eens iemand lopen met een shoppingzak van één of andere kledingszaak, maar dan ook écht af en toe. In de Hoogstraat, waar het in het weekend normaal “koppen lopen” is, kan men nu rustig flaneren en winkel in en uit lopen zonder iemand te storen of zonder zich aan iemand te storen.

Op de Grote Markt is plaats zat op de (al dan niet aan het reglement aangepaste) terrassen en het horecapersoneel heeft zelfs tijd voor een babbel.
In de Steenhouwersvest en in de Kloosterstraat, die in het weekend gekenmerkt worden door de “virtrineshoppende” Nederlanders op jacht naar antiek, pseudo-antiek of brocante hoor je geen enkel accent van boven de Moerdijk en is het rustiger wandelen dan op een doordeweekse dag.

Zelfs op de gezellige terrassen van café Corso en van de Bar2 op de Vrijdagsmarkt, waar het anders vechten is voor een plaatsje, is alles leeg, en blijft dat ook zo, omdat een leeg terras nu eenmaal niet uitnodigt.

De enige straatmuzikanten die men ziet zijn nu net degenen die men liever niet ziet. Enkele Roma-zigeuners met een gebit als een gouden pianoklavier, die wat op een viool staan te krassen en denken dat ze muziek maken.

Dit alles samen geeft een vreemd gevoel van onbehagen, van niet thuis zijn, alsof de stad ligt te wachten op een nakend onheil.

Zou het dan écht zo slecht gesteld zijn met de koopkracht? Zit iedereen bang te wachten op een 15-juli-revolutie omdat men nu al weet dat Leterme niet zal slagen? Is iedereen een schuilkelder aan het graven uit schrik voor het fijn stof, als gevolg van doemberichten verspreid door de tegenstanders van de Oosterweelverbinding?
Ik weet het niet, maar ik hoop dat het snel betert. Dan nog liever wat lawaaierige Nederlanders, zolang ze maar niet tegen de Kathedraal pissen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten