woensdag 23 juli 2008

Van Mosselfeesten, over Handwerpenfestival naar Antwerpse Feesten?

Elke stad of gemeente die die naam waard is, heeft tegenwoordig stadsfeesten, waarvan sommige tot in het buitenland gekend zijn. Kijk maar naar de Gentse en de Lokerse Feesten. Beiden enkele decennia geleden kleinschalig begonnen door een paar cafébazen op een klein pleintje en thans uitgegroeid tot een topevenement met een paar honderdduizend bezoekers.

Ons, Antwerpenaars, wordt verweten een "dikke nek" te hebben. We weten alles beter, kennen alles beter en kunnen alles beter dan een ander. Brussel beschouwen we als een voorstad van Antwerpen of een park & ride aan de rand van de stad en Leterme is voor ons een flauw afkooksel van Bob Cools of Leona Detiëge. Wat een ander heeft, hebben wij ook, alleen véél groter, véél mooier en véél beter.

En wat hebben we niet???? Inderdaad: Antwerpse feesten. Wij hebben 25 jaar Mosselfeesten gehad en dit jaar wordt die fakkel overgenomen door Handwerpen met het eerste Handwerpenfestival. Groter, moderner en professioneler dan de Mosselfeesten waren.

Hopelijk wordt dit initiatief een eerste aanzet tot "echte" Antwerpse Feesten, die binnen pakweg 10, 15 jaar kunnen concurreren met de Gentse en de Lokerse Feesten.
Alleen, dan moet de ganse HoReCa, de Stad, de Antwerpse theaters, enz... aan één zeel trekken. Maar ik vrees dat daar het schoentje wringt, want we denken toch van onszelf dat we beter, schoner, slimmer, intelligenter, enz... zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten