dinsdag 22 juli 2008

Goed bestuur...

21 juli heeft geen schokgolf veroorzaakt in Antwerpen. Een van de weinige Antwerpenaars die echt heeft nagedacht over de nationale feestdag, was burgemeester Patrick Janssens. Die vroeg vrijdag schertsend aan de verzamelde pers of iemand zin had om de speech te schrijven die hij gisteren moest afdreunen bij het monument voor de gesneuvelden in het Stadspark, want zelf had hij nog geen flauw idee wat hij over de toestand van het land moest zeggen. Misschien een mislukte poging om ten overstaande van de pers sympathiek over te komen. Onmogelijk trouwens, want JM Pfaff hunkert al jaren naar de titel van "El Sympathico", met weinig succes overigens.

Janssens is er in de loop van het weekend schijnbaar toch uitgeraakt. Door de gedachte doelbewust afwezig te blijven op het Te Deum fabriceerde hij of liet hij uiteindelijk een tekst fabriceren die bijna net zo wollig was als die van de koning, maar wel met één opmerkelijke uitschieter: de vaststelling dat we met België evolueren naar de situatie van de prille beginjaren van het land, toen de federale staat zich ook alleen maar bezighield met financiën, justitie, binnen- en buitenlandse zaken en oorlog. We gaan dus terug naar af . Janssens droomt dus inderdaad van de stadsstaat Antwerpen. Moeten we daar nu blij om zijn? Afgezien van de speech van Janssens, lag Antwerpen niet wakker van de nationale feestdag. De politieke malaise is uiteraard wel een onderwerp van gesprek aan de togen van de cafés, maar de Antwerpenaar maakt zich vooral druk over de onmacht van de politici om te besturen. De splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde laat de meeste Antwerpenaars Siberisch koud. En Yves Leterme is voor de modale stedeling gewoon een loser. Antwerpen heeft wel wat anders aan z’n hoofd dan B-H-V. Zij liggen eerder wakker van de Oosterweelverbinding, het terrassenbeleid van Boer Voorhamme, het diversiteitsbeleid van Fatima De Coninck, enz...
Vrijdag maakte de federale politie bekend dat er vorig jaar in het gerechtelijk arrondissement zestien gevallen van terrorisme zijn geregistreerd, en dat was dan zonder rekening te houden met Debie. Dat was het nieuws, en daarbij bleef het. Ging het om enkele losgeslagen imams met extreme opvattingen en ongecontroleerde teksten, of waren er plannen gevonden voor bomaanslagen in de Kennedytunnel? We hadden het u graag verteld, maar we moeten het antwoord helaas schuldig blijven. Het hele weekend hebben we geprobeerd om meer te weten te komen over dit toch wel zeer onrustwekkende bericht, maar al onze bronnen bleken uitgedroogd, ondanks het verzopen weer. De federale politie liet weten dat ze over terrorisme de opperste discretie wenst te bewaren. De gouverneur, de burgemeester en de directeur-coördinator van het federale korps in Antwerpen waren niet op de hoogte van de finesses van dit dossier, of ze deden alsof. Het deed ons denken aan de schokkende vaststelling van de voorbije week, toen bleek dat zelfs de allerhoogste chef van de federale politie beweert niet te weten waarom eerder dit jaar wekenlang het meest rode terreuralarm was afgekondigd.
Als zelfs al die hoge pieten niets mogen weten over de strijd tegen het terrorisme, wie voert die strijd dan eigenlijk? De premier, het vorstenhuis, de kardinaal, Janssens zelf? We kunnen het u helaas niet zeggen. Terrorisme is dus een probleem in Antwerpen, ook al mogen we niet weten wat het precies inhoudt en hoe omvangrijk het is. Dat weten we wél over een ander sluipend gif dat onze stedelijke samenleving verziekt: de armoede.

Vandaag maakt OCMW-voorzitter Monica De Coninck bekend dat het aantal leefloners voor het eerst sinds jaren weer stijgt. In de eerste drie maanden van dit jaar is ook het aantal aanvragen voor een stookoliepremie met liefst twintig procent gestegen. Antwerpen wordt armer, en steeds meer inwoners hebben het koud. De economische barometer staat al maanden op zwaar weer, en nu begint dat ook uit de sociologische statistieken te blijken. De zomer kabbelt voort, de vooruitzichten zijn niet best. Goed bestuur is meer dan welkom. De plaatselijke VLD-Voorzitter heeft ons de juiste cijfers beloofd. Wij wachten af.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten