donderdag 10 juli 2008

Nood aan goedkope(re) koopwoningen

Het Militair Hospitaal in Antwerpen heet vanaf nu ’t Groen Kwartier.

Ik betreur de naamsverandering. Na een zeer kleine navraag blijkt dat ik niet de enige ben. Het Militair Hospitaal is een begrip. Tot 1993 waren er nog militairen gestationeerd. In het begin van de jaren zeventig ben ik er eens een week opgenomen geweest, in één van die afschuwelijke ziekenzalen, waar verpleegsters met van die grote, witte kappen, de plak zwaaiden. Nu wordt het een prachtig woonerf dat luistert naar de naam “’t Groen Kwartier".
De projectontwikkelaars volgen een duidelijke strategie met de naamsverandering. Ze willen mensen overtuigen met de rustige groene woonomgeving van het Militair Hospitaal en de nabijheid van de bruisende stad. De ondertitel van het logo maakt dit duidelijk: ’Wonen op de binnenste buiten’. De potentiële kopers zijn dan ook de bewoners van de groene rand en de jonge gezinnen die overwegen om de stad te verlaten. Burgermeester Janssens beseft dit ook. De grootste concurrenten van Antwerpen zijn de groene gemeenten rond Antwerpen. ’t Groen Kwartier biedt het beste van twee werelden. Dit stadsontwikkelingsproject is een voorbeeld van hoe het moet. Het Antwerpse stadsbestuur betrok de buurtbewoners nauw bij het project. Het gevolg is dat een meerderheid tevreden is over hoe het Militair Hospitaal er gaat uitzien over zes jaar.
Antwerpen heeft nood aan woonprojecten die jonge tweeverdieners aantrekken. Antwerpen kent dan wel een bevolkingsgroei sedert 2001, maar de autochtone gezinnen met kinderen onder de negen jaar verlaten nog steeds de stad. De toename is te danken aan de instroom van mensen met een vreemde nationaliteit, zowel van binnen als buiten Europa. Spijtig genoeg staan de nieuwe Antwerpenaars financieel niet sterk. De stad verarmt. Dat blijkt als we het gemiddelde inkomen per aangifte koppelen aan de indexering. Tussen 1996 en vandaag is er een verarming van 20.969 euro naar 18.667 euro, of een daling met twaalf procent. De kloof tussen rijk en arm in deze stad wordt groter. In de periode 2002-2005 steeg het aantal aangiften onder de inkomensschijf van 10.000 euro per jaar met elf procent. Deze schijf vertegenwoordigt 21 procent van de aangiften. In de inkomensschijf boven de 50.000 euro nam het aantal aangiften met vijftien procent toe. Het aandeel van deze groep in het geheel bedraagt zeven procent. Het Militair Hospitaal komt over zes jaar tegemoet aan een reeks noden. Van de 404 woningen zijn er honderd sociale koop- en huurwoningen. Deze sociale woningen liggen verspreid over het domein. Voor de jonge gezinnen zijn er betaalbare woningen. Betaalbaar is relatief, want we spreken toch nog over een prijs van 163.000 euro. Rond het paradeplein voor de kapel komen de lofts. De 320 bomen en de twee hectare parktuin spelen in op de vraag naar groene, rustige, open ruimten waar kinderen zonder gevaar kunnen spelen.
Met het Militair Hospitaal, sorry, ’t Groen Kwartier, legt de stad Antwerpen de lat voor zichzelf hoog. Elk nieuw project, zoals Regatta op Linkeroever, Nieuw-Zurenborg en Nieuw Zuid, zal aan deze standaarden worden afgemeten. Er is geen weg terug voor het stadsbestuur, want de toekomst van de stad hangt af van bouwprojecten die het best beantwoorden aan de noden van de hedendaagse stadsbewoners. Ik hoop alleen dat die aftandse verpleegsters met hun afschuwelijke kappen daar niet meer rondlopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten