donderdag 24 juli 2008

Alhoewel zijn werk niet altijd onmiddellijk zichtbaar is...

Ludo van Campenhout, als Eerste Schepen zeker een bekende Antwerpenaar, alhoewel weinig mensen weten wat hij nu eigenlijk doet. Een rondvraag leert ons dat hij vooral gekend is als amateur-marathonloper, dat het een “blauwen” is, en dat hij op ’t Schoon Verdiep” zit.

Het werk van schepen Van Campenhout springt niet altijd in het oog omdat de resultaten pas in de toekomst zichtbaar worden, maar misschien is zijn departement wel het belangrijkste van allemaal. Het is namelijk verantwoordelijk voor het straatbeeld van de toekomst, en de gevolgen van zijn beleid zullen over honderd jaar nog steeds nazinderen.

Sinds vorige maand is Antwerpen “ontvoogd”. Dat betekent dat Antwerpen qua ruimtelijke ordening zelf bouwvergunningen mag uitreiken zonder toestemming van de provincie en het Vlaams Gewest en er ook sneller kan gewerkt worden.


Als gevolg hiervan werkte het Kabinet van Schepen Van Campenhout een ontwerp uit van hoe Antwerpen er in de toekomst zou moeten uitzien. Het ontwerp bevat heel wat nieuwigheden en een Vlaamse primeur:


Een nieuwe woning moet voortaan minstens 30m² groot zijn, de plafonds minimum 2,60m hoog. Die maatregelen passen in de strijd tegen huisjesmelkerij. ’Vlaamse koterijen’ mogen niet meer.
Ook aan het tijdperk van de bel-etagewoning komt stilaan een einde, want gelijkvloerse garages mogen alleen nog in woningen die minstens acht meter breed zijn. En wie zijn gevel wil aanpassen, moet in veel gevallen een bouwvergunning aanvragen.
Een primeur voor Vlaanderen: elk nieuw plat dak moet een groen dak zijn, dat beter isoleert en regenwater en fijn stof absorbeert. Dit is een primeur voor Vlaanderen: elke nieuwbouw met een plat dak moet worden uitgerust met een groen dak, zodat het regenwater en het fijn stof worden geabsorbeerd. Deze maatregel kan worden gecombineerd met zonnepanelen en leidt tot een betere isolatie en meer duurzaamheid. Als alle roofing in de binnenstad zou worden vervangen door groene daken, dan leidt dat in de zomer tot een daling van de temperatuur met twee tot drie graden.
In de wildgroei van de schotelantennes wordt een mes geplant. Elk nieuw huis of appartement mag nog maar één schotelantenne tellen die op het plat dak of aan de achterkant wordt gemonteerd. Antennes aan de straatkant worden verboden. Bij een gebouw dat meer dan drie verdiepingen heeft, is alleen nog één gemeenschappelijke antenne op het dak toegestaan.

Appartementsgebouwen moeten ook gemeenschappelijke ruimtes hebben met het oog op de afvalophaling.

Allemaal zinnige voorstellen die er alleen maar kunnen voor zorgen dat het binnen 100 jaar nog goed wonen is in Antwerpen, maar ik vrees dat er dan geen Van Campenhout meer zal zijn om het resultaat te bewonderen.

1 opmerking:

  1. Leen Verbist(sp.a):
    “Met de duidelijke regeling voor de schotelantennes kan onze sociale huisvestingsmaatschappij verder. De groene daken vind ik ook oké. Voor mensen die nu een huis kopen, is dat een stimulans om hun twijfels weg te nemen. En met de regels voor de beletagehuizen ben ik het ook eens. Niets is zo erg als een straat met alleen maar garages.”

    Jürgen verstrepen(LDD):
    “Ben ik de enige criticus? Tja, ik vind dit de regelneverij ten top. Ik ben blij met de groene daken en de grotere toegankelijkheid voor andersvaliden, maar dat van de bel-etages vind ik waanzin, als je ziet welke parkeerproblemen we nu al hebben. En wat de schotels betreft: als het alleen is om de Turken en Marokkanen te pesten, zeg dat dan gewoon.”

    Freya piryns (Groen!):
    “Ik lees veel positiefs, zoals de maatregelen tegen huisjesmelkerij, de groene daken en de verplichte parkeerplaatsen voor fietsen in flatgebouwen. Maar de mensen moeten wel steun krijgen om die maatregelen te kunnen realiseren. En de code kan nog veel verder gaan qua ecologisch en energie-arm bouwen.”

    Philip Heylen (CD&V):
    “Dit plan past in onze visie om het publiek domein op te waarderen. De maatregel over de bel-etagewoningen is terecht, want nu heeft iedereen een garage vol rommel, terwijl de auto op straat staat. Ik ben dus blij met deze bouwcode.”

    Filip dewinter (VB):
    “Ik wil dit plan steunen, ik vind er zelfs mijn eigen voorstellen over schotelantennes in terug. Dat bel-etagewoningen alleen nog mogen bij een gevelbreedte van minstens acht meter is streng, maar we nemen de bluts met de buil. Ik ben aangenaam verrast.”

    BeantwoordenVerwijderen