dinsdag 23 februari 2010

Theater aan de Stroom...


Het gebeurt niet vaak dat ik, in dit "Woord van de Redactie"na enkele dagen terug kom op een onderwerp, maar wat het Bisdom het Theater aan de Stroom geflikt heeft, heeft bij mij een gevoelige snaar geraakt. Ik kan het maar niet bevatten dat het Bisdom een beroepsgezelschap, twee amateurgezelschappen en een katholieke scoutsvereniging zo maar op straat zet, puur uit geldgewin. Juist is juist, het gebouw is eigendom van het bisdom Antwerpen en dat verkoopt het wanneer en wie het wil, zolang daar geen contractuele bezwaren tegen zijn. Juridisch zit alles wel snor. Het zijn op het Bisdom ook geen uilen.

Alleen heb ik problemen met het feit dat er al verregaande onderhandelingen waren met het Theater aan de Stroom, dat er zelfs een prijs overeengekomen was, maar dat er enkel een zéér tijdelijk cashflowprobleem was, zodat men de 200.000 euro voorschot niet onmiddellijk kon ophoesten, maar... wel binnen een redelijke termijn.

Het Theater aan de Stroom hoopt nu op de steun van het stadsbestuur om de zaal alsnog te behouden of om een alternatieve locatie te vinden. We vrezen dat dit ijdele hoop is, want dit is geen politiek dossier en er zijn weinig of geen middelen om het bisdom op andere gedachten te brengen. Wel moeten ook de Antwerpse politici stilaan beginnen te beseffen dat een stad waar de hoogste bieder altijd het pleit wint, niet noodzakelijk een stad is waarin mensen graag willen wonen. Het is niet de eerste keer dat harde valuta kleine of leuke initiatieven uit de markt prijst. Hopelijk willen ze daar op het stadhuis minstens even over nadenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten