maandag 22 februari 2010

Huren bij Woonhaven is huren bij een ....



Schandalig, niet te geloven, krapuleus, er is geen deftig woord om de situatie in een sociale woontoren op de Antwerpse Linkeroever te omschrijven. In de Chicagoblok, goed voor 25 verdiepingen en een hoogte van 81 meter, zijn twee vleugels met elk een trapzaal en telkens twee liften.
In één van de vleugels wordt aan de lift gewerkt en de tweede is regelmatig defect. Lastig. Vooral voor de mensen die hoog wonen, want die moeten talloze trappen lopen voor ze in hun appartement zijn. Maar daar heeft de Antwerpse sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven een oplossing voor gevonden. Bewoners kunnen in de andere vleugel de lift nemen en dan vervolgens via het dak naar de andere kant van het gebouw lopen. Die situatie zal nog tot juni blijven duren. Want dan moeten de liften hersteld zijn.

Nogal wat bewoners van de Chicagoblok stellen zich vragen bij deze ’oplossing’ en vrezen dat er vroeg of laat ongelukken gaan gebeuren. Geef ze eens ongelijk. Het dak is weliswaar omheind met een balustrade op heuphoogte en niemand is verplicht om van op 81 meter hoogte een kijkje naar beneden te nemen. Dat is ook de argumentatie van Woonhaven die weinig graten vindt in deze noodoplossing en er doodleuk aan toevoegt dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is om het dak te betreden. En spelende kinderen? Die vallen onder de verantwoordelijkheid van de ouders, klinkt het bij Woonhaven. Tenslotte: als er een kind uit het raam valt is dat toch ook niet de verantwoordelijkheid van de huisvestingsmaatschappij?

Dat is waar, maar hier maakt Woonhaven het zichzelf toch iets te gemakkelijk. Het is ronduit grof om huurders het dak op te jagen en vervolgens laconiek te zeggen dat het op hun eigen verantwoordelijkheid is. Blijkbaar is de huisvestingsmaatschappij bereid om een aantal ongeoorloofde risico’s te nemen en mensen letterlijk en figuurlijk in de kou te zetten. Want het kan flink waaien op 81 meter hoogte. En dat is niet alleen koud, maar ook bijzonder gevaarlijk. Op de vraag of dit kunstje voldoet aan de veiligheidsvoorschriften wordt geen antwoord gegeven.

Oh ja, ook Woonhaven is niet gelukkig met de situatie. Nog een vraag. Hoe verzint Woonhaven het om een lift stil te leggen voor onderhoud, terwijl de andere lift in dezelfde vleugel van het gebouw om de haverklap defect is? Dit kan en moet anders. Of moeten er eerst ongelukken gebeuren? En wie zal er dan de verantwoordelijkheid nemen? Niemand waarschijnlijk. Hallucinant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten